Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-03-31 19:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/experternas-tips-sa-kan-timanstallda-klara-ekonomin/

Ekonomi

Experternas tips: Så kan timanställda klara ekonomin

Bild 1 av 2 Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bild 2 av 2 Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg /TT

Flera anställda uppmanas att jobba hemifrån på grund av det nya coronaviruset. Men vad händer med dem som har tillfälliga anställningar eller uppdrag? Så här klarar giganställda av ekonomin. 

Det nya coronaviruset oroar flera arbetsgivare i landet. Bland annat har Spotify och Google skickat hem sina anställda. I många fall kan personalen utföra sina uppgifter hemifrån, men hur ser läget ut för de som är på en tidsbegränsad anställning?'

I dag arbetar tusentals personer med snabba och tillfälliga jobb. Begreppet gig- ekonomi blir allt mer etablerat på arbetsmarknaden. Med det menas att personer arbetar på korta uppdrag hos sina kunder. Vissa får betalt per timme. 

Många upplever yrket som flexibelt och varierande, men det innebär även mindre trygghet. Framför allt nu när det nya coronaviruset präglar arbetsmarknaden.

– Det här är tider då du behöver tänka utanför boxen som timanställd, säger Magnus Hjelmér, vardagsekonom på Ica banken. 

Magnus Hjelmér.
Magnus Hjelmér. Foto: Linus Flodin

Om arbetsplatsen stänger ner är risken att arbetet blir svårare, eller helt omöjligt, att genomföra. Det i sin tur skulle innebära ett stort inkomstbortfall. För att minimera skadan gäller det att förbereda sig på det värsta scenariot redan nu. I vissa fall är det kanske redan för sent. Men det är alltid viktigt att ställa frågan – vad skulle hända med min ekonomi om jobbet stängde ner? 

Just nu är det extra viktigt att ha en buffert. Som timanställd kan du behöva lägga undan pengar veckovis. Fundera på hur mycket du behöver ha om arbetsgivaren skulle stänga jobbet i morgon, säger Magnus Hjelmér.

Regeringen har beslutat att förbjuda allmänna sammankomster. Med det menas till exempel konserter, marknader eller mässor. Syftet är att undvika en epidemi av covid- 19. För en del giggare kan det innebära färre inbokade uppdrag framöver. 

– För att undvika det kan det vara dags att se över din avbokningspolicy, säger Sharon Lavie, familjeekonom på Ikano bostad. 

Oftast skriver giggare ett kontrakt med kunden. I det framgår det många gånger att uppdragsgivaren måste avboka i god tid. Fundera på om det kan vara smart att korta ner tiden i ert avtal, till exempel att uppdraget får avbokas fram tills tre dagar innan. 

– Framför allt är det klokt om det ändå är uppdragsgivaren som betalar för lokalen eller arenan, säger Sharon Lavie.

Sharon Lavie.
Sharon Lavie. Foto: Martin Olson

Om du trots det saknar uppdrag behöver du ta situationen på allvar. Ett alternativ är att skriva in dig hos Arbetsförmedlingen. Dels kan du hitta ett nytt jobb, men likaså kan du ha rätt till a-kassa. Ett annat alternativ är att prata med banken.

– Om du får en kraftigt dalande efterfrågan borde du prata med din bank. Till exempel kanske du har tagit ett lån. I så fall kan det komma lättnader, såsom att du slipper betala ränta de närmaste månaderna. Det är viktigt att ni gör en gemensam plan, säger Sharon Lavie. 

Dessutom finns det olika försäkringar att hålla koll på, tillägger Ingela Gabrielsson, som är privatekonom på Nordea. 

– Oavsett om du får a-kassa eller inte har du rätt att teckna en inkomstförsäkring. Kolla med några olika försäkringsbolag vad de erbjuder. Med den kan du säkra en större del av din inkomst, säger hon.

Även arbetsgivarna kan försöka hitta en lösning. Till exempel kan chefen fördela inbokade uppdrag under en längre tidsperiod framöver, enligt . Även arbetstiden kan nyttjas på ett fördelaktigt – om arbetsgivaren måste dra ner på kapaciteten. 

– En temporär lösning skulle kunna vara att tillsvidareanställda jobbar mindre. I stället får timanställda arbeta mer nu under den här perioden, säger Magnus Hjelmér.

Ingela Gabrielsson.
Ingela Gabrielsson. Foto: Nordea

Magnus Hjelmér fortsätter:

– Timanställda fyller oftast ut hålen på en arbetsplats. Många gånger är de viktiga för företaget. Därför borde arbetsgivaren vara rädd om dem, säger han. 

Vad gäller om du är anställd på ditt eget företag då? Regeringen har beslutat om ett krispaket på 300 miljarder kronor. Pengarna ska gå till svenska företag och jobb som ekonomiskt drabbas av coronakrisen. Ett förslag är att staten ska betala ut en schabloniserad sjukpenning de två första veckorna till egenföretagare. 

– Det här betyder att egenföretagare inte behöver oroa sig över de ekonomiska konsekvenserna som sjukdomen för med sig. Det gäller även om symtomen är mild. Som giggare innebär det att du kan behålla de inkomster du har fått in och kan därför ta ut lön, säger Sharon Lavie. 

Däremot omfattas inte egenföretagare, där bara grundaren är anställd, av korttidspermitteringen. Dessutom ska företag som har betalat in sin skatt på skattekontot, under perioden januari till mars, kunna få skatten återbetald. Anstånd kan lämnas för senare perioder. Detta gäller för mervärdesskatt, arbetsgivaravgifter och preliminär skatt för lön. 

Sist men inte minst kan den här situationen resultera i något positivt:

– Om du har ett stort kontaktnät kan du kolla vilka arbetsmöjligheter det finns på annat håll. I bästa fall lär du dig något nytt och bli ännu mer relevant på arbetsmarknaden, säger Ingela Gabrielsson.