Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-01 01:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/exportkrediter-for-transport-av-kol-stoppas/

Ekonomi

Exportkrediter för transport av kol stoppas

Foto: Erik Ardelius

Sverige blir det första land som stoppar exportkrediter för transport av kol. Exportkreditnämnden får i uppdrag att se över hur finansieringssystem ska utformas för att bidra till minskade utsläpp av växthusgaser. Tidigare har miljarder gått till projekt knutna till fossila bränslen

Exportkreditnämnden, EKN, har beslutat att sluta ge stöd till utvinning, prospektering och transport av kol från och med sista december i år. Det innebär att Sverige blir det första land som stoppar stöd transporterna. Sedan tidigare har Frankrike och Storbritannien beslutat att stoppa exportkrediter förbränning av kol, medan inte till transporter.

EKN:s beslut kom efter att regeringen i december lanserade en ny exportstrategi där en del var stopp för exportgarantier till fossila företag senast år 2022, som DN har skrivit om tidigare.

Den nya strategin var en del av januariavtalet som vilar på en överenskommelse mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna och Centerpartiet.

Exportkrediter är garantier eller lån med förmånliga villkor som erbjuds företag för att gynna den svenska exportnäringen. Totalt handlar det om mångmiljardbelopp varje år och systemet hanteras av myndigheten Exportkreditnämnden och bolaget Svensk Exportkredit AB.

Tidigare har reglerna tillåtit att krediter ges till projekt med fossila bränslen, något som regeringen vill sätta stopp för.  Därför får nu EKN i uppdrag att att se över hur de svenska och internationella exportfinansieringssystemen ska kunna bidra till kraftigt minskade utsläpp av växthusgaser.

– Världen ser Sverige som klimatförebild och då är klimatomställningen vår bästa exportstrategi. Vi kan inte bygga en fossilfri välfärdsnation här hemma och bygga in andra länder i ett fossilberoende. Nu ser vi till att det ska bli ett stopp för det och jag förväntar mig att andra länder gör likadant, säger Isabella Lövin, MP, klimatminister och vice statsminister till DN.

Förändringen omfattar stora belopp. År 2017 gick cirka 3 miljarder kronor till projekt som var knutna till fossila bränslen, under 2018 och 2019 var den summan 500 miljoner kronor per år. Ett av de mest uppmärksammade projekten handlade om gasutvinning i Sibirien som fick stor uppmärksamhet i medier förra våren efter att TV4:s ”Kalla fakta” granskat projektet som uppgavs leda till utsläpp på 5,3 miljoner ton, ungefär en tiondel av hela Sveriges utsläpp.

I uppdraget ingår bland annat att se över hur kreditgivning ska vara i linje med Parisavtalet och inte leda till inlåsningar i fossilberoende, hur förslagen påverkar svenska företags konkurrenskraft och hur internationella system kan förändras för att uppnå omställningseffekter. Dessutom ska de föreslå hur krediterna kan bli mer transparenta.

Senast den 30 augusti ska uppdraget redovisas till regeringen.