Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Extrahålen i skorna fyller fiffig funktion

Hålen längst bak på joggingskorna har en funktion. Om man snörar upp dit minskar risken för blåsor och skavsår.

Nog har många undrat varför skotillverkare förser joggingskor ett till synes överflödiga hål efter och något lägre än de som vanligtvis sitter i rad. Ett Youtube-klipp som fått stor spridning ger en pedagogisk förklaring.

Tanken är att löparen ska föra in skosnörena i ”extrahålet” utifrån på samma sida som det sista ”vanliga” hålet. Snörena ska sedan föras in i öglan som bildats på motsatta sidan och spännas hårt neråt. Därefter knyts rosetten som vanligt.

Utförs detta korrekt minskar risken för att foten glider runt i skon och därmed risken för blåsor och skavsår. Knepet har varit känt i åratal för hängivna löpare, men klippet ovan har i skrivande stund överraskat miljontals tittare sedan det lades ut för några veckor sedan.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.