Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Extrautdelning från Lloyds

Den brittiska storbanken Lloyds Banking Group överraskar med ett oväntat starkt bokslut för 2015 och har beslutat om en extrautdelning till ägarna på 0,5 pence per aktie.

Utdelningen ges ovanpå en ordinarie utdelning på 2,25 pence per aktie, vilket sammanlagt innebär att bolaget skiftar ut 2 miljarder pund (nästan 24 miljarder kronor) till ägarna.

Bankens underliggande vinst lyfte med 5 procent till 8,1 miljarder pund under 2015. Det kan jämföras med en snittprognos bland analytiker på 6,4 miljarder pund, enligt Reuters.

Extrautdelningen ges trots att bolaget tvingats göra en avsättning på 2,1 miljarder pund under fjärde kvartalet 2015 för att kompensera kunder för vilseledande kreditförsäkringar.

Lloyds, som med tillskott på 20,5 miljarder pund räddades av brittiska skattebetalare i finanskrisen, gjorde i fjol sin första utdelning på sex år.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.