Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Få gynnas i årets budget

Världens finansfrossa har givit regeringen kalla fötter och budgeten är mer återhållsam än väntat. De stora reformerna uteblir för både pensionärer och löntagare. Så påverkas du av budgeten.

I skuggan av den nya finanskris som seglade upp under sommarmånaderna går årets höstbudget i sparsamhetens tecken och tre av de mest kostsamma reformerna skjuts på framtiden: Det femte jobbskatteavdraget, sänkt skatt för pensionärer och högre brytpunkt för statlig skatt. Sammantaget skulle dessa reformer ha kostat omkring 17 miljarder kronor.

Lärare: Den yrkesgrupp som det satsas särskilt på i höstens budget är lärarna. 3,8 miljarder kronor investeras mellan 2012 och 2015. Pengarna ska framförallt gå till vad regeringen kallar karriärutvecklingsreformen – utvecklingssteg som riktar sig till lärare i både grund- och gymnasieskolan. Det kostar 1,4 miljarder. Lärare som saknar behörighet i något ämne som de undervisar i ska få den utbildning de behöver. Dessutom ska yrkeslärare erbjudas fortbildning.

Lärare utan examen får vidareutbildning så de kan ta examen. Även förskollärare ska få bidrag till kompetensutveckling. Kommunerna kommer få ökade statsbidrag för att kunna höja lönerna för de duktigaste lärarna.

Annars är det ingen särskild satsning på lärarnas löner utan de regleras som vanligt mellan arbetsmarknadens parter.

Unga: Förutom sänkt restaurangmoms, som regeringen klassar som en ungdomssatsning, lägger man 1,3 miljarder på olika utbildnings- och aktivitetsåtgärder för ungdomar. Bland annat med fler platser på folkhögskolor, yrkeshögskolor, yrkesvux och fler praktikplatser inom teknikbranschen.

För att det ska löna sig bättre för ungdomar med socialbidrag att arbeta kommer bara en del av arbetsinkomsten att räknas in när nivån på socialbidraget ska bestämmas. 800 miljoner kostar satsningen.

Löntagare: För vanliga löntagare innebär höstens budget knappast någon förändring eftersom åtgärder riktade till dem inte lanseras i nuläget. För låginkomsttagare, både barnfamiljer och unga upp till 29 år, med dålig ekonomi höjs bostadsbidraget. Förslaget gäller 600.000 personer och beräknas kosta 1,2 miljarder kronor. För en enbarnsfamilj höjs bidraget med 300 kronor i månaden. Tre barn eller fler ger 600 kronor mer. Samtidigt sänks den nedre gränsen för vilka bostadskostnader som ger bidrag.

För hushåll utan barn höjs bidraget så att det ska täcka en större del av boendekostnaderna.

För en student med fullt studiemedel och en hyra på över 3.600 kronor i månaden höjs bostadsbidraget med 200 kronor i månaden, enligt regeringens förslag på DN Debatt.

Arbetslösa: Regeringen vill se mer stöd till arbetslösa i form av fler möten mellan arbetsförmedlingen och de arbetslösa. Därför stärks arbetsförmedlingens budget med 1,2 miljarder kronor. Det blir också fler tillfälliga arbetsmarknads- och utbildningsplatser. Nästa år annonseras 15.350 platser och till 2013 föreslås 8.550 nya plaster.

Sjukförsäkrade: Personer som saknar sjukpenninggrundad inkomst (så kallade nollklassade) men som haft en tidigare ersättning ska få en sjukpenning som är på samma nivå om man behöver återvända till sjukförsäkring.

Dessutom ska fler kunna få fortsatt sjukförsäkring om de är alltför sjuka. Den bortre tidsgränsen försvinner inte men den ska bli mer anpassad efter individen. Förändringarna kostar 1,2 miljarder kronor.

Personer som lämnat sjukförsäkringen kan få jobb inom kultursektorn med lönebidrag, de så kallade Kulturarvslyftet där personer med nedsatt arbetsförmåga får jobb med att vårda, tillgängliggöra och utveckla kulturarvet. Regeringen satsar 1,3 miljarder på tre år, varav 409 miljoner kronor 2012.

Det blir dyrare att gå ofta till doktorn. Gränsen för frikort vid vårdbesök höjs från 900 kronor till 1.100 kronor efter nyår. För läkemedel höjs gränsen för frikort från 1.800 kronor till 2.200 kronor.

Pensionärer: I höstens budget får pensionärerna ses som förlorare då den utlovade skattesänkningen skjuts på framtiden. Inte förrän 2013 eller 2014 kan det bli sänkt skatt – om den finansiella situationen tillåter. I år får de pensionärer som har det sämst ställt höjda bostadstillägg med omkring 170 kronor i månaden. Reformen kostar 500 miljoner kronor.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.