Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-18 19:42 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/fa-mer-brollop-for-pengarna/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Få mer bröllop för pengarna

Det våras för budgetbröllopet. Hemmabröllop och trädgårdsvigslar ligger i tiden. Men det finns ett par saker man inte ska snåla med, enligt experterna.

Att skapa en unik upplevelse som återspeglar brudparets personlighet med hjälp av lånade prylar och begagnade brudkläder är inte längre något att skämmas över. Budget och återanvänt är största mode.

– Personliga bröllop har blivit allt viktigare, de behöver inte vara dyra. Det är inte längre pinsamt eller fel med gamla grejor från second hand och loppis, säger Anna Lundgren, chefredaktör på Bröllopsguiden till DN.se.

Svenskarna lägger i snitt 50.000 kronor på bröllopet. Det visar siffror som Swedbank tog fram om bröllopsekonomi i en tidigare rapport. De som gifter sig för första gången lägger i regel mer pengar på bröllopet än den som slår till för andra eller tredje gången. Bröllopsbudgeten har inget övre tak men de dyra bröllopen dominerar inte. 20 procent av de drygt tusen tillfrågade lade 10.000 kronor eller mindre på sitt bröllop, visar sammanställningen.

Det finns gott om tips för den som vill bjuda till bröllop utan att spränga budgeten.

Det viktigaste för att inte kostnaderna ska springa iväg är att planera långt i förväg. Då hinner man leta efter den mest prisvärda lokalen, handla på reor och pyssla själv i förväg.

– Blir det panikinköp i sista minuten blir det ofta dyrt. Därför är planering a och o och det är viktigt att dubbelkolla allt, säger Anna Lundgren.

Den största utgiften under bröllopet är själva festen. I snitt kostar den 35.000 kronor, enligt Swedbanks uträkningar och här finns det gott om möjligheter att spara. Ett alternativ är så klart att dra ned på antalet bröllopsgäster. En lösning är att bjuda till lunchbröllop för de närmaste och sedan ha en mindre ambitiös fest för den större vänkretsen på kvällen. Annars beror allt på hur mycket man vill göra själv – från att laga maten, köpa in dryck och fixa dekorationerna själv till att fira hemma eller be att få fira i vännernas stora trädgård. Lokaler utanför storstäderna är ofta billigare. Ett annat middagstips är att alltid hålla sig till säsongens matvaror så att inte notan blir hög för att det är fel årstid.

– Tänk igenom vilken hjälp du kan få från släkt och vänner. Kanske finns det någon som kan göra inbjudningar, blomsterarrangemang eller håruppsättning, säger Anna Lundgren.

Att välja ett färgtema att hålla sig till kapar ofta kostnaderna. En sammanhängande inramning i samma färg gör att det ser lyxigare ut med mindre resurser. Krämfärgat eller rosa är populärt men färgvalet påverkas av säsongen. Spring på loppis och handla dekorationer. Även om det inte samma saker så har de samma färg.

Vad gäller bröllopskläderna går det givetvis bra att såväl låna som hyra klänning och frack eller köpa begagnat.

Bröllopsbudgeten kan bli ett av de första styrkeproven i det framtida äktenskapet. Att prata om pengar kan vara konfliktfyllt i en relation – särskilt om den ene vill spara medan den andra inte ser några begränsningar. Men att tala klarspråk från början är centralt, tycker privatekonomen Ylva Yngveson.

– Det är viktigt att tidigt diskutera budgeten för bröllopet. Det blir som ett första test. Kommer vi att kunna diskutera pengar och komma överens om ett gemensamt mål? säger Ylva Yngveson, privatekonom på Swedbank.

Men det finns saker man inte ska snåla med, enligt experterna.

– Gör inte avkall på ringarna. De ska man ha med sig och trivas med hela livet, det är viktigt att välja något man tycker om även om de inte behöver vara jättedyra, säger Ylva Yngveson.

Ett annat minne för livet är bröllopsfotografierna. Att låta en kompis fota är riskabelt. Man får inte fler chanser om de inte blir bra.

– Fotot är viktigt. Anlita en riktig fotograf. Att låta en vän sköta det är att begära för mycket. Säger Anna Lundgren.

Bröllop finansieras i första hand med egna pengar med visst stöd från föräldrar, visar Swedbanks genomgång. Det är inte särskilt vanligt att låna till den stora dagen. Ungefär hälften av alla som gifter sig åker på bröllopsresa och här märks det att traditionerna förändras. Det är inte längre tabu att önska sig ett bidrag till bröllopsresan av bröllopsgästerna. Men oavsett om brudparet väljer ett storslaget slottsbröllop eller ett intimt trädgårdsbröllop tycker de allra flesta att det egna bröllopet var fantastiskt.

Fakta:Så mycket kostar bröllopet i genomsnitt

Festen: Drygt 35.000 kronor

Ringarna: 10.000 kronor i snitt

Bröllopsresa: 22.000 kronor

Brudbukett, fotografering och kringarrangemang: 7.400

Kläder: 4.400 kronor för bruden, 2.900 kronor för brudgummen

Smink och hår: 2.200 kronor

Källa: Swedbank

 

 

Fakta:Tänk på det här för att minska bröllopsstressen

Dokumentera allt du bokat, be att få skriftliga bekräftelser och kvitton så att det inte blir missförstånd.

Prova beställda brudkläder innan bröllopet så att du ser att du fått allt och att de passar.

Planera vad och när ni ska äta lunch – bröllopsdagen blir lång

Om ni inte beställt utkörning av brudbukett och tårta – be någon om hjälp att hämta

Glöm inte batterier till kameran.

Ta med en akutväska med huvudvärkstabletter, plåster, synål och tråd.

Källa: Bröllopsguiden.se

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.