Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Få ordning på sommarens utsvävningar

Blev semestern för dyr? Det finns flera saker att göra för att styra upp ekonomin.
Blev semestern för dyr? Det finns flera saker att göra för att styra upp ekonomin. Foto: Alamy
Semestern går mot sitt slut och för många har bensinslukande resor och impulsstyrda utsvävningar i matbutiken slitit hårt på bankkontot. Genom att se över hushållets utgifter och tillgångar kan balansen återställas inför hösten.

– Nu är en utmärkt tid att sätta sig ned, göra upp en plan och se vart pengarna tar vägen, säger Ylva Yngveson, privatekonomisk expert på Swedbank.

Enligt henne är det vanligt att hushållens ekonomi efter sommarsemestern är hårdare ansträngd än efter julhelgen. Den främsta anledningen är resor som innebär kostnader för såväl transporter, aktiviteter som uppehälle. Vardagskostnaderna ökar, helt enkelt.

Den första åtgärden för att få ordning på torpet inför hösten – och kanske till och med för att kunna börja spara inför nästkommande års sommarledighet – är att gå in på internetbanken och skaffa sig en överblick över inkomster och utgifter. Därefter bör man ställa sig frågan hur mycket man behöver och är beredd att förändra sina levnadsvanor. Många bäckar små gör som bekant en stor å.

– Här kan man titta på de löpande utgifterna: kan vi dra ned på matinköpen? Köra mindre? Tänka på elanvändningen eller kanske duscha lite mindre? säger Yngveson.

Nästa steg är att gå igenom och eventuellt omförhandla sina avtal för exempelvis försäkringar, el och bredband och telefoni. Det kan finnas billigare och mer förmånliga alternativ som ändå täcker behoven i hemmet.

Bokklubbar och prenumererade produkter som löper utan bortre tidsgräns är kanske också utgifter som kan avvaras i jakten på extra hundralappar. Att annonsera ut begagnade ägodelar på som samlar damm i garaget eller uppe på vinden kan också ge ekonomin en välkommen skjuts.

Det tredje, och mest dramatiska, steget är att ifrågasätta de största utgifterna. Kanske det är läge att sälja bilen och börja färdas med kollektivtrafiken, eller till och med byta till en mindre, billigare bostad.

– Det är också en idé att se över sina lån och titta på om man har en bra ränta. Man kan också fundera på om man ska binda räntan med tanke på utvecklingen. Det är inte så dyrt att binda just nu eftersom många räntor ligger lägre än vad den rörliga gör, men det beror också på var den är på väg.

En annan viktig komponent för att få ordning på ekonomin är sparandet. Varje hushåll med två yrkesverksamma vuxna bör ha en buffert på två månadslöner innan skatt för att kunna hantera eventualiteter, råder Yngveson.

– Sparandet är viktigt och en bra buffert kan innebära en större frihetskänsla än om man står utan. Har man möjlighet att sätta undan en del av sina inkomster kan man själv bli kapten på skutan och styra dit man vill.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.