Fabriken lägger ned – ordnar rekryteringsmässa åt de uppsagda
Susanne Brander och hennes sambo Göran Haglind. Han fyller 60 i år och har nappat på erbjudandet om att få gå i pension. Nu ser han fram emot att ha tid att meka med bilarna hemma, och valpen de skaffat.
Foto: Pavel Koubek
På Seco Tools fabrik i Arboga har 85 personer sagts upp. Trots det skiner leenden ikapp. Här, i deras tidigare fabrikslokal, arrangerar företaget en rekryteringsmässa – för sin egen personal.
– Det betyder mycket. Man känner att de bryr sig om en, att de inte bara släpper taget och struntar i hur det går säger Samir Velic.
I oktober meddelade Seco Tools att fabriken i Arboga läggs ned. Bolaget har haft delar av sin produktion i området sedan 1930-talet, men snart är det slut med det. Här har tillverkats fräskroppar och borrverktyg, men produktionen ska flytta utomlands. Samtliga 85 anställda har varslats.
Chock och sorg. Två ord som återkommer när anställda pratar om nedläggningen och hur de reagerade över beskedet.
Fabriken i Arboga har gjort sig kända för kvalitet, så många hade svårt att ta in att de skulle lägga ned samtidigt som produktionen lovordats. I backspegeln är flera även förvånade över tajmingen: kort inpå genomfördes investeringar i nya maskiner och nyanställningar.
Susanne Brander har arbetat på Seco Tools sedan 1985. Snart behöver hon hitta ett nytt arbete.
Foto: Pavel Koubek
Susanne Brander är två år yngre än sin sambo och kollega Göran Haglind. Han, som fyller 60 i år, omfattas precis av Seco Tools erbjudande om tidig pension, men hon måste hitta ett nytt jobb. Sist hon sökte arbete ringde hon sonika till Seco Tools 1985.
– Jag har ju arbetat här i nästan 38 år, och trivts bra. Det är klart att det inte är kul att behöva leta nytt, säger hon.
Men hon och övriga uppsagda i Arboga får handfast hjälp att hitta nytt. Seco Tools anordnar en rekryteringsmässa åt sin personal. Förhoppningen är att företag som söker arbetskraft ska matchas med de uppsagda.
Carina Smeds, som arbetar med hr på Seco Tools, är den som kläckte idén med mässa. Hon säger att företaget är måna om att underlätta för de som blir av med jobbet.
– Vi försöker ju hjälpa anställda vidare. Det är många som har arbetat här väldigt länge, en del under hela deras arbetsliv.
Inför mässan har mångas oro sakta bytts mot förväntan.
Carina Smeds arbetar med hr på Seco Tools, och kom på idén att ha en mässa för att matcha de anställda med företag i området.
Foto: Pavel Koubek
– Vi har bland annat stöttat med cv:n. En del har kanske känt ”jag kan ju inte bara skriva att jag har jobbat här”, men de har fått hjälp att punkta upp vad de har för kunskaper. Nu är nog folk mer glada, och lite nervösa, säger hon med en blick ut i lokalen.
Susanne Branders tjänst går ut i september. Än är det ingen panik, även om det är glatt att det är så många företag som visar intresse för dem säger hon:
– Jag går mest runt och tittar, jag har ingen riktig plan, säger hon.
Utställarna ler i kapp bland glättiga företagsslogans på rollups. Visitkort delas ut tillsammans med uppmaningar om att ringa för ett möte. Det här är en bransch som behöver arbetskraft.
– Vi kan ju inte expandera utan någon som kan göra jobbet. Maskiner går ju att köpa, men vad hjälper det utan dem som kan göra jobbet, påpekar utställaren Dante Vicini.
Han är vd på Grimaldis, ett bolag specialiserat på svarvning och slipning. De har sökt arbetare – mer specifikt slipare – i nästan två år.
– Jag ringde direkt när jag fick veta att de skulle lägga ned produktionen här. Industrin märker inte av någon lågkonjunktur, skriv det! säger Dante Vicini.
”Jag har varit här i 17 år, jag har aldrig skrivit ett cv. Samtidigt är det här en jättemöjlighet att testa något annat i livet. Många har sett fram emot mässan, det är en ljusning”, säger Fredrik Pettersson som under sina år på Seco Tools varit maskinoperatör, teamledare och nu jobbar som tillförordnad produktionschef.
Foto: Pavel Koubek
I den provisoriska mässhallen – det var en fabrikslokal fram till ett par år sedan – är 35 utställare är på plats, långt fler än Seco Tools trodde skulle vara intresserade.
– Vi hoppades ju att några företag skulle vilja komma, men vi trodde inte att de skulle vara så här många. De senaste dagarna har företag ringt och velat vara med som vi inte tänkt på att bjuda, säger Carina Smeds.
Även bland anställda är intresset stort. Dante Vicinis foldrar är nästan slut. Trots det har han inte fått tag på rätt person, någon som kan slipning.
– Men det har varit en del som har sagt att de skulle kunna tänka sig att utbilda sig. Vi får se, säger han.
Samir Velic är kvalificerad för en av platserna på Grimaldis, som Dante Vicini är vd på.
Foto: Pavel Koubek
Så kliver en grupp män fram med ivriga leenden.
– Det är honom ni söker! säger en av dem med handen bakom Samir Velics rygg.
Dante Vicini skiner upp. De pratar, Samir Velic får en av de sista foldrarna som är kvar.
Mässan är betydelsefull säger Samir Velic efteråt, kanske mer på grund av symbolhandlingen än utsikterna att få jobb:
– Det betyder mycket. Man känner att de bryr sig om en, att de inte bara släpper taget och struntar i hur det går.
Logga in på Dagens Nyheter
För att använda den här funktionen behöver du vara inloggad.