Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Facebook bakom allt fler skilsmässor

En engelsk undersökning anger Facebook som källa till allt fler skilsmässor.
En engelsk undersökning anger Facebook som källa till allt fler skilsmässor. Foto: Janerik Henriksson / Scanpix
Allt fler par som skiljer sig gör det på grund av vad de ser på Facebook, visar en brittisk undersökning. Flirtiga kommentarer och foton på en partner i fel sällskap anges som vanliga orsaker.

Enligt den engelska firman Divorce-Online finns Facebook med som orsak i en tredjedel av de fall där ”oacceptabelt uppförande” var den faktor som fick par att ansöka om skilsmässa. Det skriver Daily Mail.

– Folk kontaktar sina ex-partners, och i början är meddelandena oskyldiga men senare leder de till bekymmer, säger Mark Keenan, vd på Divorce-Online till tidningen.

De vanligaste utlösande Facebook-faktorerna är att en person ser flirtiga meddelanden till sin partner eller att han eller hon taggas på en fest de inte kände till eller i sällskap med någon de inte ”borde” vara ihop med.

Mark Keenan varnar för att Facebook kan vara till skada, inte bara innan skilsmässoförhandlingar inleds, utan även efteråt:

– Folk bör vara försiktiga med vad de delar med sig på Facebook. Domstolar får in allt mer bevis från folks profiler och statusuppdateringar när det gäller tvister om pengar och vårdnad om barn.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.