Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-04 02:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/facebook-blockerar-hogerextrema-konton-i-usa/

Ekonomi

Facebook blockerar högerextrema konton i USA

Foto: Mickan Palmqvist

I ett försök att förhindra våldsamma motaktioner mot de nu pågående demonstrationerna i USA har nätverk av konton kopplade till högerextrema grupper blockerats av Facebook.

TT-AFP Text

– Vi såg att dessa grupper avsåg att uppmuntra sina medlemmar att uppsöka demonstrationerna, i vissa fall skulle detta göras med vapen, säger Brian Fishman som ansvarar för företagets riktlinjer gällande våldsbejakande grupper.

De två högerextrema grupperna Proud Boys och American Guard har hade sedan tidigare blockerats på Facebook men dess medlemmar har hittat nya sätt att sprida information på plattformen samt på appen Instagram, som ägs av Facebook, uppger Fisher.

Han berättar att en arbetsgrupp på Facebook sedan tidigare hållit koll på medlemmarnas aktiviteter men att de växlat upp och börjat blockera information när väpnande angrepp kom på tal.

Runt 110 Facebook-konton och 100 Instagramkonton kopplade till de två grupperna blockerades. Företaget undersöker just nu fler konton med kopplingar till liknande grupper.

Ämnen i artikeln

Facebook
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt