Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Facebook-chef greps på flygplats

Häktet i Sao Paolo där Diego Dzodan sitter fängslad.
Häktet i Sao Paolo där Diego Dzodan sitter fängslad. Foto: NELSON ALMEIDA/AFP

Brasiliansk polis har gripit Facebooks Latinamerika-direktör sedan dotterbolaget WhatsApp försvårat en brottsutredning. Företaget ska ha underlåtit att delge polisen med information.

I över en månads tid har Brasiliens federala polis begärt att WhatsApp ska lämna ut meddelanden som bedöms vara intressanta i utredningen av en misstänkt drogsmugglingshärva. Trots tre uppmaningar ska WhatsApp ha struntat i polisens begäran.

Inledningsvis gav domstolen bolaget 50.000 reais (cirka 108.000 kronor) i böter och därefter utfärdades ett dagligt bötesbelopp på 1 miljon reais (cirka 2,16 miljoner kronor). När det inte gav något resultat beslutade man sig för att gripa Facebooks direktör för Latinamerika, Diego Dzodan. Gripandet gjordes på Garulhos flygplats i delstaten São Paulo.

”Med bakgrund av upprepat åsidosättande gav domare Marcel Maia order om att gripa en representant för bolaget i Brasilien, herr Diego Dzodan, för att ha hindrat utredningen”, skriver en talesman för den ansvariga domstolen i ett mejl.

En talesperson för WhatsApp säger att bolaget har samarbetet med utredarna så långt man bara kan. Enligt Facebook lagrar inte WhatsApp sitt innehåll – som dessutom krypteras när det når användaren.

”Vi är besvikna över att polisen vidtog den här extrema åtgärden. WhatsApp kan inte delge information som vi inte har”, uppger WhatsApps talesperson.

Facebook kallar polisens agerande för ”extremt och oproportionerligt”. Bolaget hävdar att WhatsApp agerar oberoende av moderbolaget och att Dzodan därför inte kan hållas ansvarig.

Det är inte första gången som WhatsApp är i blåsväder i Brasilien. I december ålade en domstol att appen skulle stängas ned i 48 timmar, som straff för att bolaget vid två tillfällen hade underlåtit att delge polisen information om en brottsutredning. Men blockeringen hävdes efter några timmar sedan användarna protesterat och Facebookchefen Mark Zuckerberg ingripit.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.