Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Facebook får bakläxa för dåligt dataskydd

Användarna måste få bättre information och bättre kontroll över hur deras data utnyttjas. Det anser den irländska dataskyddsmyndigheten som granskat Facebook för hela EU:s räkning. Förändringarna kommer att direkt påverka svenska användare.

Den irländska rapporten, som presenterades på onsdagen, listar en lång rad förbättringar som Facebook behöver genomföra. Granskningen har gjorts utifrån europeiska lagar om dataskydd. Företaget har ett halvår på sig, i juli 2012 sker en ny utvärdering.

– Den här granskningen är den största som den här myndigheten någonsin genomfört, säger Gary Davis, vice generaldirektör för Data Protection Commissioner.

Förbättringarna handlar om att Facebook måste leva upp till ”användarnas legitima förväntningar på integritet med avseende på hur deras personliga information hanteras”. Användarna måste också få verktyg som ger dem ”makt att göra välinformerade val när de delar med sig av information på sajten”.

Här är några av punkterna som listas i rapporten där Facebook behöver bättra sig:

- Villkor och regler för sekretess och hur data används måste genomgå en bred uppdatering så att informationen blir bättre.
- Bättre möjligheter för användarna att få tillgång till alla data som Facebook har om dem. En sådan mekanism ska ingå i de verktyg användarna hanterar dagligen.
- Facebook måste bli bättre än i dag på att radera data utan dröjsmål.
- Användarna måste få bättre insyn i och kontroll över hur deras data används, exempelvis för att styra reklam. Det gäller också hur data sprids på sajten och till externa företag som erbjuder applikationer på Facebook, exempelvis spel.
- Större möjligheter för användarna att kontrollera hur information om dem sprids av andra, exempelvis genom taggning i foton och medlemskap i grupper.

Det är Irlands motsvarighet till den svenska Datainspektionen som har granskat i vilken mån Facebook lever upp till reglerna i EU:s direktiv om dataskydd. Direktivet ligger till grund för den svenska personuppgiftslagen (PUL) och den irländska prövningen har därför direkt bäring på svenska förhållanden.

Skälet till att den irländska myndigheten blir hela EU:s datainspektion i det här ärendet är att Facebooks internationella högkvarter ligger i Dublin. Den irländska filialen är ansvarig för Facebooks tjänster i alla länder utom USA och Kanada.

Granskningen inleddes efter att gruppen Europe vs Facebook lämnat in 22 klagomål mot det sociala nätverket. Gruppen startades av den österrikiske juridikstudenten Max Schrems efter att han begärt ut all information som Facebook hade om honom. Han fick ett pdf-dokument med mer än 1.200 sidor (läs mer här).

EU-kommissionen har redan flaggat för att dataskyddsdirektivet behöver uppdateras. Ett förslag ska komma i januari och udden är direkt riktad mot Facebook och andra sociala medier.

– Jag uppmanar alla tjänsteleverantörer, särskilt sociala medier, att bli mer transparenta med hur de jobbar. Användarna måste få veta vad för data som samlas in, hur den hanteras och används, säger den ansvariga EU-kommisionären Viviane Reding i en kommentar till Daily Telegraph.

Facebook har redan underkastats en granskning i USA liknande den irländska. Där tvingades företaget göra en rad utfästelser om bättre information till användarna. Dessutom ska Facebooks dataskydd synas av utomstående utredare vartannat år.

Facebook är en webbsajt där du kan knyta kontakter och umgås online med vänner. Från starten 2004 har nättverkstjänsten vuxit explosionsartat till en global jätte med 800 miljoner aktiva användare världen över. Troligen kommer företaget att börsintroduceras under nästa år till ett förutspått totalvärde på 100 miljarder dollar (läs mer här).

Pengarna tjänar Facebook genom att databasen med information om användarna kan utnyttjas till att rikta reklam med stor pricksäkerhet (läs mer här).

DN.se har sökt svenska Datainspektionen för en kommentar men ansvariga tjänstemän där har inte hunnit sätta sig in i rapporten.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.