Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Facebook får miljoner i skatterabatt

Facebooks datacenter i Luleå kopplades på 2013.
Facebooks datacenter i Luleå kopplades på 2013. Foto: Susanne Lindholm TT

Regeringens utredare vill sänka elskatten för it-företag som driver datacenter och förslaget välkomnas på finansdepartementet. Bland de största vinnarna finns Facebook, som kan räkna med sänkt skatt på tiotals miljoner kronor för sina anläggningar i Luleå.

Datacenter ska ha samma rabatt på elskatten som delar av den traditionella industrin redan har. It-företagen som driver dem ska betala 0,5 öre per kilowattimme, i stället för dagens 19,4 öre eller 29,4 öre, beroende på var i landet de ligger. Det förslaget lägger elskatte­utredningen som överlämnades till regeringen på fredagen.

Datacenterbranschen har flera likheter med den traditionella industrin, vilket motiverar att den ska lyda under samma skatteregler, enligt kammarrättsråd Rolf Bohlin som har lett utredningen.

– Det här är en bransch som använder väldigt mycket el och är konkurrensutsatt, säger han.

För stora aktörer kan det röra sig om en betydande skattesänkning. Facebook, som beslutade att bygga sina datacenter i Luleå för fyra år sedan, skulle spara 50 miljoner kronor om året om förslaget går igenom, enligt utredarens egen uppskattning. Utgår man i stället från Facebooks redovisade energianvändning landar rabatten på omkring 20 miljoner.

Men på sikt lär den bli större. Facebook bygger just nu en andra anläggning och har tidigare flaggat för en möjlig tredje. Hur de kommer påverka energiåtgången är inte känt.

Den föreslagna sänkningen ska dock inte bara gälla de riktigt stora datacentren. Rolf Bohlin vill se motsvarande sänkning för alla anläggningar med en effekt på minst 0,5 megawatt, en bråkdel av effekten på Facebook.

Räknat på befintliga anläggningar tros branschen som helhet slippa 245 miljoner kronor i elskatt årligen om förslaget blir verklighet.

Det är en bransch med stor utvecklingspotential, men det finns inga studier att tillgå där man sätter siffror på hur många jobb som skapas.

Den första reaktionen från regeringen var positiv.

– Jag välkomnar särskilt förslaget om lägre beskattning av el som förbrukas i större datacenter, säger Charlotte Svensson, statssekreterare på finansdepartementet, i ett uttalande.

Utredaren Rolf Bohlin säger att en sänkt elskatt kan vara viktig för att locka internationella it-företag till Sverige. På senare år har flera av de största valt Norden som plats för datacenter. Apple bygger en stor anläggning i Danmark, Google har förlagt sin till Finland och Facebook valde alltså Sverige. Flera grannländer har redan genomfört liknande sänkningar av elskatten.

Men det är svårt att säga hur många nya arbetstillfällen som sådana etableringar ger.

– Det är en bransch med stor utvecklingspotential, men det finns inga studier att tillgå där man sätter siffror på hur många jobb som skapas, säger Rolf Bohlin.

Kan inte elskatten fungera som ett incitament för företagen att bli mer energisnåla?

– Den kan fungera så, men jag tror att de redan gör mycket. Även utan skatten har de elkostnader som är väldigt höga, säger Rolf Bohlin.

I en intervju med DN beskrev Facebooks infrastrukturchef Jay Parikh elkostnader som en stor fråga.

– Andra länder i området har redan gjort avsevärda förändringar som har gjort dem mer lockande för aktörer som behöver den här sortens infrastruktur.

Fakta.Datacenter

Datacenter är byggnader speciellt utformade för att rymma stora mängder servrar, ofta kallade datacenter, förbrukar stora mängder energi, bland annat för kylning.

Facebook har hittills byggt färdigt ett datacenter i Luleå. Det andra konstrueras just nu medan tids­planen är oklart för ett eventu­ellt tredje.

Mer om Facebook

• Facebook har skapat ett unikt informationsmonopol
Facebooks news feed har blivit världens ­viktigaste plattform för nyheter, under­hållning och daglig information. Drygt en miljard människor ser varje dag dessa uppdateringar. Nu vill Facebook förändra detta flöde i grunden.

• Facebook testar emojis som nya ”gilla”-knappar
Det blir ingen ”ogilla”-knapp på Facebook. Däremot kommer användarna kunna uttrycka missnöje och sorg med hjälp av emojis, avslöjade Facebook under torsdagen.

• EU slår ner mot Facebooks dataöverföring
Dataöverföringar mellan EU och USA kan stoppas av nationella myndigheter i Europa. Det fastslår EU:s domstol i ett domslut, som innebär ett ogiltigförklarande av det så kallade safe harbor-avtalet som många av världens största IT-företag använder sig av.

 

 

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.