Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Pressat Facebook tappar i värde efter avslöjandet

Marc Zuckerberg.
Marc Zuckerberg. Foto: Josh Edelson/AFP

Uppmärksamheten för Facebook i samband med Cambridge Analytica-skandalen är dålig reklam för företaget vars börsvärde har raderats med över 300 miljarder kronor på två dagar.

Trycket på Facebook växer från alla håll. Lagstiftare i USA och Storbritannien kräver att Facebook-grundaren Mark Zuckerberg ställer in sig för förhör. Samtidigt har den brittiska datainspektionen ICO inlett en undersökning om Cambridge Analytics och Facebooks agerande. Dessutom ska amerikanska myndigheter utreda Facebooks användning av privat information.

Bakgrunden är New York Times och Observers avslöjande om Cambridge Analytica som har satt strålkastarljuset på Facebooks makt och enorma tillgång till information om sina användare. Kritik och oro luftas från alla håll och nu börjar investerare dra öronen åt sig. 

På måndagen rasade Facebook-aktien med 7 procent och raderade ut ett värde på nära 325 miljarder kronor. Så mycket har inte Facebooks aktie sjunkit under en dag sedan 2014. Och nedgången fortsatte i den inledande handeln på måndagen påeldad av nyheten från Marketwatch om att Mark Zuckerberg hittills i år, enligt en förbestämd plan, sålt aktier för 900 miljoner dollar (7,3 miljarder kronor). Jämfört med om han sålt efter skandalen briserade har han tjänat 40 miljoner dollar (327 miljoner kronor).

Facebook har över 1,4 miljarder användare. Varje gång de besöker sidan delar de med sig av alltifrån vad de har för intressen, vilka vänner de har, vilken musik de gillar till politisk inriktning. All denna information är guld värd för bolag som vill rikta in sig på en speciell kundgrupp och är grunden för Facebooks annonsförsäljning. Om de senaste dagarnas avslöjande skulle begränsa Facebooks handlingsfrihet, genom exempelvis hårdare dataskyddslagar, riskerar det pressa Facebook ekonomiskt. 

Hittills har Facebooks högsta ledning, grundaren och vd:n Mark Zuckerberg samt den operativa chefen Sheryl Sandberg, undvikit att svara på kritiken. Pressen på dem att träda fram ökar nu.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.