Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-13 06:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/facebook-fortsatter-tro-pa-kryptovalutan-libra/

Ekonomi

Facebook fortsätter tro på kryptovalutan Libra

Facebooks vd Mark Zuckerberg syns på den påhittade ”Zuck buck” som anspelar på Facebooks projekt med kryptovalutan Libra. Till höger är Facebooktoppen och Calibrachefen David Marcus. Foto: Andrew Harnik

Facebooks utskällda kryptoprojekt Libra kommer att komma igen, trots att flera nyckelpartner i form av bland annat Visa, Mastercard och Paypal lämnat projektet, enligt uttalanden från tidigare Facebooktoppen och Calibrachefen David Marcus i en panel under ett IMF-evenemang. 1.600 bolag ska ha anmält sitt intresse.

Direkt Text

Facebook kommer förvisso behöva adressera de många lagmässiga utmaningarna som klargjorts av politiker och myndigheter, men när detta väl är gjort på tillfredsställande sätt kommer samarbetspartner att återkomma, menade David Marcus.

– Jag tror att vi kommer se fler banker och traditionella betaltjänsteleverantörer hoppa på tåget i sinom tid, sade han.

Just nu är klimatet ”ogynnsamt för etablerade aktörer” som kanske egentligen vill dra en lans för Facebooks digitala valutaprojekt, hävdade han.

Facebook har haft som mål att lansera den digitala valutan, vars dotterbolag Calibra är registrerat i Schweiz, i juni 2020. Under tisdagen sade dock vice ordföranden i Calibras styrelse, Dante Disparte, att datumet inte längre kändes troligt.

– Även om vi kanske vore redo med teknologin så är reglering något som bär med sig de största osäkerheterna”, sade han, enligt Financial Times.

Kritiken mot Facebook och Libra har förutom etableringsorten grundat sig i faktumet att valuta varit ett fenomen som historiskt sett aldrig har lyckats när bolag stått bakom. Blotta tanken på att låta Facebook - ett privat bolag med vinstintressen och dokumenterade problem att hantera kontouppgifter för sina 2,5 miljarder användare - agera uppbackare av en egen valuta har sågats både vitt och brett.

Läs mer: Riksbankschefen ser flera risker med libra 

Finansministrar och centralbankstoppar har tävlat i fördömanden varav vissa gått så långt som att kalla projektet för ett reellt hot mot nationalstaten och det globalt etablerade valutasystem som vi känner efter Bretton Woods-konferensen 1944.

Olikt andra kryptovalutor som bitcoin är tanken dock att Libraslantarnas värde ska bestämmas just av en korg bestående av några globalt etablerade valutor.

Att Calibra registrerats i Schweiz har även det väckt kritik, då myndigheter i USA och EU tolkat etableringen där som ett tecken på att man försöker komma bortom myndigheterna i de kapitalstarkaste regionernas räckvidd. Dante Disparte lovade dock att ingen lansering kommer ske innan regelefterlevnad i både USA och EU tillsetts.

David Marcus sade vid IMF-evenemanget att Libra inte kommer ha några problem att nå 100 medlemmar innan dess. 1.600 entiteter ska redan ha uttryckt sitt intresse att ansluta till Libra, som i nuläget har 21 medlemmar netto, trots strömhopp. Spotify är ett av de kvarvarande bolagen.