Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-27 13:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/facebook-har-stangt-trollnatverk/

Ekonomi

Facebook har stängt trollnätverk

Foto: Jenny Kane/AP

Facebook har stängt ned ett trollnätverk med 265 Facebook- och Instagram-konton som har stått bakom mängder med sidor i ett koordinerat ”icke-autentiskt” nätverk som har fokuserat på inrikespolitiska frågor i flera länder i Afrika, Latinamerika och Sydostasien.

Rätta artikel

Nätverket presenterade sig som lokalt hemmahörande individer och spred desinformation för att piska upp engagemang i frågor via falska nyheter om vissa politiker som var aktuella i valrörelser. Nyheterna uppgavs vara grundade på läckor.

”Trots att individerna bakom nätverket försökt dölja sina riktiga identiteter har våra utredningsinsatser lett fram till det israeliska bolaget Archimedes Group. Bolaget har vid upprepade tillfällen brutit mot policyer”, skriver Facebook i en nyhetsuppdatering.

Archimedes Group spenderade nära 1 miljon dollar på att marknadsföra poster på plattformarna mellan 2012 och 2019, med huvuddelen 2019.

Tidigare i veckan rapporterades att en annan israelisk aktör med verksamhet i säkerhetsbranschen, NSO Group, skapat en sofistikerad mjukvara som kunde avlyssna Facebook-ägda Whatsapps användare via användarens telefons kamera och mikrofon. Bland de drabbade finns människorättsorganisationer och advokater, enligt nyhetsrapporter.

NSO Group har tidigare anklagats för att ha möjliggjort det spionage som ledde till mordet på Washington Post-kolumnisten Jamal Khashoggi inne på Saudiarabiens konsulat i Istanbul i höstas. Bolagets teknologi saluförs till länder i västvärlden och Mellanöstern.

Avslöjandet innebar ånyo krishantering för ägarbolaget Facebook, som den senaste tiden har slitit med att återupprätta förtroendet för sin hantering av användardata.

Ämnen i den här artikeln:

Facebook
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt