Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-22 05:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/facebook-ligger-nere-pa-flera-hall-i-varlden/

Ekonomi

Facebook och Instagram nere på flera håll i världen

Foto: Jenny Kane/AP

Många användare har haft problem med att komma in på Facebook under onsdagen och natten mot torsdagen. Problemen är globala och ska även beröra Instagram och Whatsapp.

Rätta artikel

Enligt The Independent har vissa användare inte kommit in på Facebook alls, medan andra rapporterat problem med att exempelvis ladda upp bilder eller skriva statusmeddelanden.

De som inte kunnat logga in har mötts av meddelandet att ”Facebook snart är tillbaka”, med förklaringen att det beror på underhållsarbete. Enligt The Independent finns det dock ingen information om planerat underhållsarbete på Facebooks egen utvecklingssida.

https://twitter.com/facebook/status/1105888649676111877

Enligt driftsinformationssajten Downdetector började problemen vid 17-tiden på onsdagen och har rapporterats från alla håll i världen, även om inte alla användare är drabbade. Strax före klockan 03.00 på torsdagsmorgonen nådde antalet rapporterade problem sin toppnotering: över 12.200 anmälningar. Därefter har antalet rapporteringar dalat i jämn takt, och vid 06-tiden låg det nere på runt 300 rapporteringar.

I Downdetectors kommentarfält kan man vid 07-tiden fortfarande läsa färska vittnesmål från folk som upplever problem med att till exempel skicka bilder och dela inlägg på Facebook. Enligt användare i Japan och USA är problemen fortfarande omfattande, medan användare i Grekland och Nya Zeeland skriver att sajten fungerar bra igen.

En talesperson för Facebook uppger för Reuters att företaget är medvetna om problemen med tjänsterna, som även inkluderar Instagram och Whatsapp, och arbetar med att hitta en lösning så fort som möjligt. Vid ettiden natten mot torsdag hade dock ingen sådan lösning presenterats.

De omfattande problemen har lett till spekulationer om en så kallad DDoS-attack, ett riktat angrepp syftat till att överbelasta ett företags servrar. Att det skulle handla om en DDoS-attack tillbakavisas dock av Facebook själva, i ett inlägg på Twitter.

https://twitter.com/facebook/status/1105907126424109056

Läs mer: Ingen enkel lösning på Facebooks haveri