Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Facebook och Instagram uppe igen

Foto: Paul Sakuma/AP

Facebook och Instagram låg på tisdagsmorgonen nere i Sverige och i andra delar av världen. Det spekulerades snabbt i att företagen utsatts för en cyberattack. Men Facebook uppger för DN att det var företaget självt som orsakat problemen.

Sannolikt är det det största haveriet i det sociala medieföretagets historia. När användare åter fick kontakt med sajterna efter klockan 8 på tisdagsmorgonen hade de varit onåbara i nästan en timme.

– Tidigare i morse hade många problem att komma åt Facebook och Instagram. Detta var inte ett resultat av en tredjeparts-attack utan hände efter att Facebook införde en förändring som påverkade deras konfigurationssystem. Facebook agerade snabbt för att åtgärda problemet, och båda tjänsterna är nu tillbaka till 100 procent, säger Mandarva Stenborg, talesperson för Facebook i Sverige, till DN.

I somras drabbades Facebook av ett haveri som varade i 29 minuter.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.