Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-22 03:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/facebook-raknar-med-mangmiljardboter-anda-stark-kvartalsrapport/

Ekonomi

Facebook räknar med mångmiljardböter – ändå stark kvartalsrapport

Foto: Lionel Bonaventure/AFP

Facebook räknar med att få betala en straffavgift på 3–5 miljarder dollar (28–47 miljarder kronor) för brister i sitt integritetsskydd. Trots de potentiella rekordböterna slog företagets kvartalsrapport ändå förväntningarna, och aktien steg nästan 5 procent i efterhandeln.

Rätta artikel

2011 lovade Facebook en serie åtgärder gällande sitt integritetsskydd, efter att en utredning riktat kritik mot företagets hantering av användardata. Den federala handelsmyndigheten FTC anser dock att Facebook brutit mot den överenskommelse som sedan slöts med regeringen upprepade gånger, bland annat för sitt agerande i Cambridge Analytica-skandalen som avslöjades förra året.

Även om förhandlingarna fortfarande är pågående skriver Facebook i sin kvartalsrapport, som släpptes på onsdagskvällen, att man ”uppskattar förlusterna i detta ärende till 3–5 miljarder dollar”. Det skulle i så fall vara ett rekordstort bötesbelopp till FTC för ett teknikföretag, enligt New York Times.

Utan den beräknade utgiftsposten skulle Facebook enkelt ha slagit analytikernas förväntningar, skriver Market Watch. Den på förhand förutspådda vinsten per aktie, 1,63 dollar, skulle ha landat på 1,89 dollar. Efter en kortare nedgång på börsen steg aktien också med nästan fem procent i efterhandeln.

Bland annat kunde man redovisa en ökning av annonsintäkter med 26 procent under årets första kvartal, en omsättning på 15,1 miljarder dollar och ett ökat användarantal. 1,56 miljarder människor beräknas nu dagligen använda Facebook eller deras andra tjänster Instagram, Whatsapp eller Messenger, en ökning med 8 procent från samma period förra året.

– Vi hade ett bra kvartal och vår verksamhet och plattform fortsätter växa, säger vd:n Mark Zuckerberg i ett pressmeddelande.

Trots att 2018 var ett år kantat av kritik mot företaget har Facebooks aktier stigit med nästan 40 procent i år, skriver Reuters.