Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Facebook satsar mer på faktakoll

Other: TT

Facebook ska öka sina insatser för att försöka hindra att så kallade falska nyheter sprids via det sociala nätverket.

Enligt ett uttalande på Facebooks webbplats ska bolaget börja använda uppdaterade algoritmer, som bygger på så kallad maskininlärning, för att upptäcka potentiella fejknyheter. De misstänkta falsarierna ska sedan skickas till utomstående faktagranskare. Resultaten av granskningarna ska eventuellt visas under originalartiklarna, skriver nyhetsbyrån Reuters.

”Folk vill ha mer sammanhang för att kunna göra informerade val om vad de läser och delar”, skriver Sara Su, produktchef på Facebook, i ett blogginlägg.

Samtidigt meddelar Facebook att bolaget påbörjat en bredare utrullning av en funktion som gör att relaterade artiklar visas intill de nyheter som användarna länkar till. Funktionen hjälper läsare att få ”fler perspektiv och ytterligare information”, skriver Sara Su.

Facebook har fått kritik för att nätverket används för att sprida falska nyheter, som många anser påverkade förra årets presidentval i USA. Även inför det franska presidentvalet i våras förekom fejknyheter.

I ett separat uttalande på tyska skriver Facebook att en testversion av funktionen för faktakoll ska lanseras i USA, Frankrike, Nederländerna och Tyskland, skriver Reuters.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.