Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Facebook talar om öppenhet – och förbereder sig inför svenska valet

Arkivbild.
Arkivbild. Foto: Timur Emek/AP

Facebook ska bli öppnare, delta i samhällsdebatten och dra lärdomar av kriserna företaget hamnat i. ”Det ska städas upp en gång för alla”, säger Martin Ruby, dansk och ny policychef för sociala medie-gigantens verksamheter i Norden.

VAL 2018

Nyordningen innebär bland annat att Facebook för närvarande har en grupp i arbete som förbereder företaget inför höstens allmänna val i Sverige. Och sedan står det inte på förrän ett danskt val kommer, senast nästa sommar. Det förberedelsearbetet har smygstartat, enligt vad Ruby uppger för danska tidningen Journalisten, utgiven av fackföreningen Dansk Journalistforbund.

– Inför valet i Sverige sätter vi in riktigt stora resurser. Där handlar debatten mest om vad som ska avlägsnas från nätet. Invandring är det stora temat i svenskarnas valrörelse. I samband med det är det fara för att vi raskt kan skjuta oss i foten, att vi framstår som för högervridna eller för vänstervridna – avhängigt av vad vi tar bort från nätet eller låter vara kvar, säger Martin Ruby.

I onsdags deltog han i en konferens i Danmark som gick under namnet ”Dataetik, tak!”, där han fick tillfälle att säga just det: att etik och öppenhet ska prägla Facebook hädanefter.

Läs mer: Zuckerberg bad om ursäkt till EU-parlamentet

Ruby har tidigare varit politisk chef för Google Danmark, men senast involverad i dansk politik som rådgivare hos Søren Pind, tills helt nyligen utbildnings- och forskningsminister för Venstre (i Danmark ett mittenparti) under statsministern och Pinds partivän Lars Løkke Rasmussen. Facebook-jobbet är färskt, Martin Ruby fick för knappt fyra veckor sedan veta att han hade fått det.

Som om det inte räckte med de nordiska länderna, så ska dansken även basa för policyfrågor i Facebooks verksamheter i Benelux-länderna.

Inför konferensdeltagarna försäkrade Ruby att han inte alls ser det som att han hamnat i ondskans imperium, vilket Søren Pind i förtäckta ordalag antydde i sitt avskedstal (om än skämtsamt) till Ruby, rapporterar Journalisten.

– Vi önskar träda fram och delta i samhällsdebatten. Det är också därför jag står här i dag, sade Ruby, som förklarade att det innebär att Facebook kommer att driva en linje präglad av öppenhet, där Facebook ska vara lättare att få fatt i än hittills, för både massmedier, politiker och affärsintressen.

Läs mer: Martin Gelin: Zuckerberg slingrade sig från de besvärliga frågorna

Många – inte bara journalister – kan vittna om hur närmast icke-existerande Facebook är för den som söker kontakt med företaget.

Dessa brister förklarade den nytillträdde med att Facebook alltjämt har karaktären av ett nystartat företag, en ”start up-kultur” råder.

– Och mer så än jag trodde. Facebook är en tredjedel så stort som Google, och det märks tydligt. Saker och ting är mer lösliga och ostrukturerade, och det för med sig både bra och dåliga sidor. Det är en ung verksamhet som leds av en ung man, sade Ruby. Som raskt tillade:

– En ung och enormt duktig man (läs Mark Zuckerberg, reds anm).

Läs mer: Demokraterna vill ha hårdare reglering av teknikföretag 

Martin Ruby intervjuades i fredags i danska radion DR:s program ”Mennesker och medier”. Där sade han att användarnas tillit måste återerövras, efter skandaler som exempelvis Cambridge Analytica-fallet, företaget som kom över uppgifter om miljontals Facebook-användare. Uppgifterna kom att användas i politiska kampanjer, något som blev en verklig väckarklocka för Zuckerbergs digitala skapelse.

– Om vi går miste om människors tillit så leder det till att företaget i längden inte går bra, oavsett hur bra plattformen är. Folk säger att man ska använda en kris för att uppnå något bra, och den här gången har vi möjlighet att göra det. För det är en kris det handlar om, sade Martin Ruby till DR.

Läs mer: Dansk EU-kommissionär flaggar för reglering med sikte mot teknikgiganter 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.