Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-11 17:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/facebook-vi-har-stoppat-15-miljarder-trollkonton/

Ekonomi

Facebook: Vi har stoppat 1,5 miljarder trollkonton

Mark Zuckerberg.
Mark Zuckerberg. Foto: Marcio Jose Sanchez/AP

Efter hård kritik för att inte ha gjort tillräckligt för att stoppa hat och hot säger Facebook på torsdagen att man tagit bort mer än en miljard bluffkonton och ingripit mot miljoner bilder och inlägg.

Clas Svahn
Rätta artikel

I en rapport som Facebook publicerade på torsdagen uppger den sociala nätverksjätten att man under perioden april till september i år har tagit bort omkring 1,5 miljarder falska konton, skriver Washington Post.

Facebook har dessutom gripit in mot 12,4 miljoner publiceringar av propaganda som kunnat knytas till terrorism samt 66 miljoner inlägg som stred mot Facebooks regler mot nakenhet och sex.

Dessutom har man stoppat 2,2 miljarder skräpinlägg.

För att kunna göra detta har företaget anställt flera tusen granskare men också använt sig av redskap som bygger på artificiell intelligens. På det sättet ska Facebook ha lyckats stoppa 95 procent av allt det sociala nätverket anser strida mot sina regler innan någon utomstående användare hunnit anmäla det. 

Facebook och dess chef Mark Zuckerberg har under en längre tid kritiserats för att inte göra nog mycket då det gäller dessa frågor.

Samtidigt har New York Times kunnat avslöja att Facebook självt använt sig av förfalskade nyheter och påhittade anklagelser när det gäller att försvara sig mot kritiken. 

”Företaget ska bland annat ha rekryterat en republikansk pr-firma i Washington, Definer, som startade en påhittad nyhetssajt där de spred konspirationsteorier om att Facebooks kritiker finansierades av affärsmannen George Soros”, skriver DN:s Martin Gelin.

På torsdagen gick också Facebooks styrelse ut och försvarade sig när det gäller anklagelserna om att inte ha agerat mot ryska troll i samband med det amerikanska presidentvalet, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Mark Zuckerberg kallade i november 2016 tanken på att Facebook kunde ha påverkat utgången av det amerikanska valet för ”en ganska tokig idé”.

Läs mer:

Facebook och andra appar – det här kommer de åt i din mobil