Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-29 07:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/facebook-vi-har-stoppat-miljoner-annonser/

Ekonomi

Facebook: Vi har stoppat miljoner annonser

Foto: Gorm Kallestad/NTB

Hittills har 2,2 miljoner annonser stoppats på Facebook och Instagram inför det amerikanska valet i november.

Det säger Nick Clegg, Facebooks ansvarige för globala frågor, i en intervju i franska tidningen Journal du Dimanche .

TT Text
USA-valet 2020

Utöver de stoppade annonserna har 120.000 inlägg raderats och 150 miljoner inlägg har fått en varningstext om att de innehåller missledande information. Annonserna och inläggen har gemensamt att de har försökt förhindra eller försvåra röstande.

– 35.000 anställda arbetar med säkerheten på våra plattformar och bidrar till att öka säkerheten inför valet, säger Clegg, som tidigare var vice premiärminister i Storbritannien.

Han säger vidare att Facebook har ett samarbete med 70 medieföretag runt om i världen för att säkerställa att informationen på plattformen är korrekt och att artificiell intelligens gör det möjligt att radera inlägg och falska konton innan de rapporteras av andra användare.

Facebook fick kritik för sina regler om annonsering efter misstankar om att Ryssland använde sociala medier för att lägga sig i USA:s presidentval 2016.

I veckan som gick kritiserade president Donald Trump Facebook för att ha hindrat användare att länka till en nyhetsartikel i New York Post med anklagelser mot Joe Bidens son Hunter Biden som inte var verifierade.

I september meddelade Facebook att plattformen inte kommer att acceptera några politiska annonser veckan före presidentvalet i USA och att på valdagen faktakolla eventuella tidiga påståenden om seger för någon kandidat.

Ämnen i artikeln

Instagram
Facebook
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt