Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

”Facebooks beslut har ingen vetenskaplig grund”

Böter för Facebook.
Böter för Facebook. Other: Matt Rourke AP/TT

Enligt Facebooks läckta riktlinjer ska man inte stoppa liveströmmar på personer som skadar sig själva, och självmordshot som ligger minst fem dagar i framtiden går att ignorera. Men riktlinjerna är baseras inte på någon forskning, enligt Thérèse Eriksson, beteendevetare och författare till två böcker om självskadebeteende.

Facebook själva hävdar att riktlinjerna har tagits fram med hjälp av experter. Men den bilden delas inte av Thérèse Eriksson.

– Det är rent hittepå, det finns ingen vetenskaplig grund för deras ställningstagande. Det låter som ett beslut som man fattat för att det är lättare för de själva. Ur ett vetenskapligt eller psykiatriskt perspektiv finns det ingenting som stödjer Facebooks beslut.

Hur självskadebeteende sprider sig är ännu inte helt känt, men forskning visar att omgivningen påverkas.

– Det finns inte jättemycket forskning, men vi vet att det ”smittar”. Om en person på ett behandlingshem skadar sig själv ökar risken för att andra gör det.

Thérèse Eriksson tycker att det är viktigt att prata om självskadebeteende, men att sättet som det görs på är viktigare.

– Jag tycker att man ska uppmärksamma psykisk ohälsa och självskadebeteende. Men det är inte synonymt med att man ska lägga upp bilder och filmer på pågående självskador. Det går att göra på ett mycket bättre sätt.

Facebook försvarar sig med att publicering av självskadebeteende kan vara ett sätt att söka hjälp. Kan det ligga något i det?

– Jag skulle vilja se vilket underlag de har, som säger att om man lägger upp mycket grafiska bilder är det mer sannolikt att man söker hjälp. Det handlar också om integritet, i en situation där en person behöver hjälp så får hela världen får se när personen skadar sig själv. Vad kan det få för sociala konsekvenser?

Världshälsoorganisationen (WHO) har tagit fram riktlinjer för hur medier bör rapportera om självmord. Där står bland annat att självmord inte ska sensationaliseras eller normaliseras, och att vilken metod som används inte ska beskrivas. Facebooks egna riktlinjer stämmer alltså inte överens med WHO:s.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.