Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Facebooks känsloregister är här

Illustration: Facebook

Facebooks gilla-knapp, den uppmuntrande tummen-upp, har just fyllt 7 år, men är passé. På onsdagen presenterade sociala medier-giganten sex nya ikoner för att uttrycka känslor.

”Gilla”, ”älska”, ”haha” och ”wow” heter de nya knapparna man kan trycka på för att uttrycka sitt positiva känslotillstånd. Den efterfrågade ogilla-knappen uteblir, men negativa känslor kan förmedlas med antingen ”ledsen” eller ”arg”. 

Facebook har tillbringat över ett år med att försöka identifiera de känslor man ville inkorporera i paketet som kallas ”Reaktioner”. Ett kriterium för att komma med har varit att känslouttrycket är internationellt bekant samt i någon mening uppmuntrande, varför man ratat uttryck som ”yay” respektive ”trash”.

De nya emojierna har provkörts i Irland, Spanien, Portugal, Chile, Colombia och Filippinerna. Under tiden har symbolerna justerats baserat på användarnas reaktioner och det arbetet kommer att fortsätta kontinuerligt, liksom arbetet med eventuellt fler känslor.

– Vi skulle överväga det om det känns som något som kommer fylla något behov. Vi har velat försäkra oss om att vår produkt är lättviktig, enkel och begriplig. Ju fler reaktioner vi lägger till, desto mer komplicerat blir det, säger Facebooks Tom Alison till USA Today.

Lanseringen sker successivt, vilket innebär att alla inte får tillgång till den nya funktionaliteten i samma ögonblick. För att få den i sin telefon måste appen först uppdateras. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.