Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Fack ifrågasätter lönerna på Engelska skolan

Åsa Fahlén
Åsa Fahlén Other: Anders Wiklund/TT

Lärarnas Riksförbund kritiserar det uttalande som Internationella engelska skolans vd gjorde på torsdagen om ökade lärarlöner. 

I torsdagens DN ifrågasatte Fredrik Åkerman, vd för friskolekoncernen Internationella engelska skolan, skolpengen. Han anser inte att nivån på skolpengen matchar de stigande lärarlönerna. Åsa Fahlén, ordförande vid Lärarnas Riksförbund, anser att lönerna fortfarande är för låga. 

– Lärarlönerna ligger inte på den nivån de bör ligga på för att göra yrket attraktivt. Sett till livslön förlorar man fortfarande på all typ av lärarutbildning. Dessutom ligger lönerna lägre i snitt på Internationella engelska skolan än vad de gör i övrigt, säger hon. 

Finns det någon skillnad på lönenivån mellan kommunala skolor och friskolor? 

– Vi ser att lönerna är lägre på friskolor än på kommunala skolor. På fristående skolor har man lägre andel behöriga lärare vilket kan hänga ihop med lägre löner. Friskolorna lyckas inte locka till sig lika många behöriga lärare. Det tycker jag man borde ta på allvar. 

Hon fortsätter:

– Vi tycker också att man borde satsa mer på skolan så att man kan fortsätta få upp lönerna. Det är alltid kommunen som finansierar skolan, säger hon. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.