Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Fack och arbetsgivare ska förhandla, men står fortfarande långt ifrån varandra

Fyra frågor till DN:s arbetsmarknadsreporter Tove Nandorf om dagens LO-utspel om jobb för nyanlända.

1. Vad handlar LO:s utspel om?

– LO inser att facket måste medverka till att de många nyanlända med kort utbildning snarast får en chans att komma in på arbetsmarknaden. Landsorganisationen har, med de senaste årens många politiska utspel om ”enkla jobb” med lägre löner för nyanlända som fond, sedan hösten 2016 kommit med en rad förhandlingsinviter till Svensk Näringsliv.

– Senast i mars, då LO för första gången efter mycket långt och envist motstånd öppnade för lägre arbetskraftskostnader i så kallade utbildningsjobb, där staten skulle fylla upp den anställdes inkomst med bidrag. Dessutom backade LO då på kravet att den utbildning som skulle ingå absolut måste bedrivas under arbetstid.

– Den inviten nobbades dock av Svenskt Näringsliv, som hänvisade till sina medlemsorganisationer och branschnivån om LO ville förhandla.

2. Varför kommer det just nu?

– LO vill för allt i världen hålla bort politikerna från lönebildningen. Den svenska modellen innebär att lönerna fastställs av fack och arbetsgivare genom förhandlingar, politikerna har inget att säga till om. LO vill också bort från oppositionens krav på att låga löner ska leda till "enkla" jobb, det vill säga sådana som för länge sedan rationaliserats bort i Sverige. Som att packa matkassar på Ica. Alliansen fortsätter i utspel efter utspel att förespråka lagstiftning om lägre löner för nyanlända och långtidsarbetslösa, senast nu i augusti, då oppositionen föreslog "inträdesjobb" med 70 procent av lägstalönerna.

– Därför kände LO att det nu, ett år före valet, var hög tid att verkligen försöka få arbetsgivarna att sätta sig ner vid förhandlingsbordet. Till intäkt för dagens utspel tar de Teknikföretagens förslag från i somras om så kallade etableringsanställningar, som Teknikföretagen då ville börja förhandla kring med IF Metall med flera industrifack.

3. Vad tycker Svenskt Näringsliv?

– De första kommentarerna i dag har varit positiva. Arbetsgivarna inom Svenskt Näringsliv förordar att sådana samtal genast påbörjas samt inkluderar tjänstemannafacken. Svenskt Näringsliv understryker att samtalen inte får dra ut på tiden, och att de måste gälla "de frågor som verkligen spelar roll för företagens vilja att anställa": kostnaden, risken och krånglet.

4. Kommer LO och Svenskt Näringsliv att komma överens?

– Kanske. Men långt ifrån säkert. Båda parter är intresserade av att hålla politikerna borta, och båda tänker sig en treårig modell, men i övrigt ser utgångsbuden väldigt olika ut.

– LO preciserade i sitt förslag till utbildningsjobb i våras aldrig hur låga lönerna skulle kunna bli. Karl-Petter Thorwaldsson antydde dock att det skulle kunna ligga någonstans i häradet kring dagens ungdomslöner för outbildade 15-17-åringar, kring 13.500-15.000 i månaden.

– En liknande lösning förhandlades i årets avtalsrörelse fram av Byggnads. Byggnads modell, ska ge nyanlända och andra arbetslösa möjlighet att prova på byggjobb i sex, nio eller tolv månader, då med en lön på 88 kronor i timmen, drygt 15.000 kronor i månaden. Frågan är om LO är berett att sträcka sig så mycket längre. LO vill också ha tydliga förbundsavtal inom en gemensam LO-ram.

– Förslaget från Teknikföretagen, som är väl förankrat inom hela Svenskt Näringsliv, går i stället ut på att ge arbetsgivarna fria händer vad gäller lönerna. Näringslivet vill inte träffa nya avtal om etableringsanställningar, de vill bara skriva papper om att göra avsteg från rådande kollektivavtals lönebestämmelser. Lönen ska sedan fastställas direkt mellan individ och arbetsgivare. Men den anställde vars arbetsgivare inte betalar minst 8.000 kronor per månad - fritt från sociala avgifter och inkomstskatt - ska heller inte kunna få tillgång till ett lika stort skattefritt bidrag från staten. Detta skulle enligt Teknikföretagen (oh Svenskt Näringsliv) säkra en nettoinkomst på minst 16 000 kronor i månaden.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.