Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Facken varnar för nya jobbtrenden

Antalet ”egenanställda” – den växande skara frilansar som fakturerar utan eget företag – har ökat lavinartat sedan 2011.

Problematiskt, anser facken, som pekar på att de egenanställda varken garanteras a-kassa eller ersättning vid sjukdom.

De egenanställda befinner sig i en arbetsrättslig gråzon, när de varken är anställda eller egenföretagare, varnar TCO:s tankesmedja Futurion, som på tisdag publicerar rapporten ”Egenanställningar, den svenska partsmodellens ingenmansland”.

Alla som de senaste åren åkt tunnelbana har sett affischkampanjerna från företag som Cool Company, Frilans Finans och andra ”egenanställningsföretag”. Bilder på leende yrkesutövare som lockar alla möjliga yrkesgrupper, från barpersonal över hantverkare till ingenjörer med möjligheten att bli sin egen chef men slippa ”krånglet” med administration och fakturering.

Och kampanjerna har uppenbarligen funkat. En sammanställning från Novus visar att 2011–2015 ökade antalet egenanställda med i snitt 47 procent per år.

Siffrorna för 2016 väntas inom några veckor. Och enligt Stephen Schad, vd för Frilans Finans och ordförande för Egenanställningsföretagens branschorganisation tyder inget på att trenden brutits.

Journalistik, kultur och IT var tidigt ute, men nu väntar sig branschen tillväxt inom vården, hantverksjobb och hushållsnära tjänster. 60 procent av de egenanställda uppger att de har en annan sysselsättning i grunden. Många ser egenanställningen som en bra form just för enstaka sidojobb.

Men Futurion gör bedömningen att egenanställningsföretagen kan ta över en del av bemanningsföretagens marknad. Och parallellt med att andelen tillsvidaretjänster minskar i vissa yrken, en utveckling som många tror kommer att spridas, hittar nu yrkesutövare och kunder i växande utsträckning varandra via digitala plattformar som Taskrunner, Offerta eller konsultplattformen resrc, utan bemanningsföretagens mellanhänder. Vilket i sin tur ytterligare ökar utrymmet för egenanställningsföretagens faktureringstjänster.

Inom fackförbunden finns en oro för att regelverket och trygghetssystemen inte hänger med, att de egenanställda hamnar mellan stolarna, och att en växande grupp av egenanställlda skapar en allmän dumpning av arbetslivets villkor, till exempel att mindre seriösa bemanningsföretag använder egenanställningar för att slippa billigare undan.

Egenanställningsföretagen har nämligen inte likt många bemanningsföretag några kollektivavtal, som tvingar företagen att betala garantilön även mellan uppdragen. Anställningen är allmän visstid, och utan uppdrag avslutas den. Den ”anställde” har själv ansvar för att ragga upp sina kunder.

Företagare saknar rätt till a-kassa när de står utan uppdrag. Med hänvisning till det nekar också flera a-kassor egenanställda ersättning. För att avgöra enskilda fall utreder kassorna om de egenanställda är självständiga uppdragstagare i förhållande till kunden. Till exempel om personen sköter sin egen marknadsföring och står för sin egen utrustning.

Viktigt är också vilka som sluter avtal om uppdraget: den egenanställde och kunden, eller egenanställningsföretaget och kunden. Varje enskilt fall måste bedömas i detalj och det tar mycket tid, konstaterar Unionens a-kassa, som talar om ”vågskålsbedömningar”.

Försäkringskassan ser oftare de egenanställda som anställda, men inte alltid.

Fakta.Så mycket har egen­anställningarna vuxit

Branschen har 2011–2015 vuxit med i snitt 47 procent per år. På hela perioden 362 procent. 2015 omsatte den svenska marknadens tre största aktörer tillsammans nära 700 miljoner kronor.

Under 2016 har tillväxten fortsatt i samma takt och närmar sig i så fall 700 procent sedan 2011.

2011 4036 egenanställda

2012 5 739 egenanställda

2013 8 689 egenanställda

2014 13 132 egenanställda

2015 18 630 egenanställda

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.