Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Fackens ägande i Swedbank handlar om makt

Foto: DN

Att Swedbank utgör så stor del av Kommunals och Metalls aktieportföljer handlar om makt. Men fackförbundens medlemmar tar en risk.

Det anses fint att äga en bank. Familjen Wallenberg har SEB. Industrivärden har Handelsbanken. Och den socialdemokratiska rörelsen har Swedbank.

När Swedbank, efter vansinniga spekulationer i Baltikum, höll på att gå omkull i finanskrisen 2008–2009 var Sparbanksstiftelserna alltför belånade för att kunna stoppa in tillräckligt med nytt kapital.

In trädde då rörelsen i form av fackförbund och konsumentföreningar. Men den stora vita riddaren var Anders Sundström, dåvarande vd för rörelsens kundägda liv- och försäkringsbolag Folksam.

Folksam Liv och Folksam Sak lade in 5 miljarder kronor i banken, 4 procent av de medel bolaget hade under förvaltning.

Eftersom banken endast hade 12–14 dagars likviditet när läget var som sämst var risken monumental. Men chansningen gick hem på grund av att vi skattebetalare garanterade lån som Swedbank tog, på mer än 300 miljarder kronor. Något som i sin tur var en stor risk för Sverige.

I dag är Folksam största ägare i Swedbank med drygt 9 procent. Posten är värd runt 18 miljarder kronor.

På den fackliga sidan är Unionen största ägare, med aktier värda 1,3 miljarder kronor, 13 procent av Unionens svenska aktieportfölj. Förbundet har inga fonder, men räknat på totala tillgångar står Swedbank för 5,9 procent.

Fackförbundet Kommunal köpte in sig i Swedbank både i den senaste finanskrisen och i krisen i början av 1990-talet, då banken bildades ur sparbanker på fallrepet.

Kommunal har drygt 60 procent av sin aktieportfölj i Swedbank. Posten är värd nästan en kvarts miljard kronor. Totalt, då även Kommunals fondinvesteringar räknas in, utgör aktier i Swedbank 14 procent. Men bankens andel av börsen är 3,5 procent. En sådan övervikt strider mot principen att sprida risken.

IF Metall har aktier i banken för 125 miljoner kronor. Det är förbundets största aktiepost och utgör nästan 30 procent av Metalls aktieportfölj, Om även fonder räknas in står Swedbank för mer rimliga 3,6 procent.

Hos alla de här fackförbunden utgör Swedbankaktien 100 procent av själva aktieportföljen: Svenska Byggnadsarbetareförbundet avdelning 12, Svenska Elektrikerförbundet, Byggnads Norrbotten, Handelsanställdas förbund avdelning 18, Svenska Målareförbundet avdelning 2 södra, Målarettan, Handelsanställdas förbund avdelning 9 och Svenska Målareförbundet avdelning 8.

Andra rörelseanknutna har varit försiktigare. Konsumentföreningen Stockholm sålde alla sina aktier i Swedbank 2010 och 2011. I krisen 2009 stoppade föreningen in 220 miljoner kronor i banken, cirka 5 procent av sitt kapital.

Socialdemokraterna har knappt 3 procent av sin aktieportfölj i Swedbank. Posten är värd 4 miljoner kronor.

Rörelsens aktier i Swedbank har mer karaktären av maktposter än investeringar. De grupperingar som äger banker är nämligen mycket måna om att skydda juvelerna mot eventuella uppköpsbud. Rörelsens bank är inget undantag.

Frågan är vad medlemmarna tycker om att deras pengar används för att säkra makten i en bank. En bank som därtill har varit så dåligt skött att den har varit nära att gå omkull i de två senaste stora kriserna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.