Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Facket: För hård press på Arbetsförmedlingen

Hög arbetsbelastning på Arbetsförmedlingen, larmar facket. Arkivbild.
Hög arbetsbelastning på Arbetsförmedlingen, larmar facket. Arkivbild. Other: Jessica Gow/TT

Facket på Arbetsförmedlingen larmar: personalen är hårt pressad. Huvudskyddsombuden kräver att ledningen tar fram ”en realistisk handlingsplan” för hur den ”extremt höga” arbetsbelastningen ska sänkas och personalen ska kunna bli friskare.

Det skriver huvudskyddsombuden för ST Arbetsförmedlingen i en ny anmälan till Arbetsmiljöverket. Huvudskyddsombuden kräver också en handlingsplan som förhindrar skevheten i fördelningen av resurser mellan olika verksamheter. Samt att digitaliseringen måste hålla jämnare takt med införandet av nya arbetsmetoder.

De senaste åren har Arbetsförmedlingen under generaldirektör Mikael Sjöberg genomfört en rad förändringar av organisation och arbetssätt. Takten har varit hög. Det har gått ut över personalen, varnar ST.

– Från fackets sida tycker vi att det är bra att arbetet utvecklas och digitaliseras, men det måste ske i lagom takt, säger Fredrik Andersson, ordförande för ST Arbetsförmedlingen.

Nu går vi snart in i ett valår, då det finns en stark förväntan från regeringen och allmänheten på att Arbetsförmedlingen ska leverera resultat, påpekar han.

– Då kostar samtidigt en stor omorganisation mycket kraft hos både medarbetare och chefer. Jag efterlyser bättre avvägningar från ledningen kring förändringstakten. Särskilt mot bakgrund av våra höga sjuktal och kostnaderna för den pågående digitaliseringen.

Särskilt är det den nyligen internt meddelade uppdelningen av tusentals förmedlare – all lokal personal – som ST tycker kan vänta: fyra av tio ska enbart ägna sig åt arbets­givarkontakter och sex av tio enbart åt de arbetssökande.

– Den biten tycker jag att man kunde ha väntat med till efter valet, säger Fredrik Andersson, som menar att kritiken mot arbetsförmedlarnas bristande arbetsgivarkontakter är överdriven.

– Ibland blir det lite mycket floskler i budskapen från Svenskt Näringsliv. Förmedlarna har alltid arbetat gentemot arbetsgivarna, annars hade vi ju inte haft några jobb att matcha de sökande med. Över huvud taget finns en tendens att styra väldigt mycket uppifrån, utan att ledningen lyssnar på golvet och utan tillräcklig koll på det de ­säger att de vill ändra på.

Thomas Ericson, chef för Arbetsförmedlingens organisationsstab, anser dock att ledningen lyssnat på såväl kunder som medarbetare.

– Facken har varit med under hela resans gång. Jag tycker att de haft och har en god delaktighet.

Specialiseringen av personal grundar sig i önskemål från både arbetsgivare och arbetssökande, påpekar han.

– Min och ledningens uppfattning är att det finns ett starkt stöd bland chefer och medarbetare för den här vägen.

Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg, vill inte kommentera huvudskyddsombudens anmälan före den 15 december.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.