Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Facket slår larm: Unga kvinnor trakasseras

Nästan var femte ung kvinna utsätts för sexuella trakasserier på jobbet visar siffror som LO låtit SCB ta fram.

Särskilt utsatta är tillfälligt anställda kvinnor i flera arbetaryrken, till exempel i hotell- och restaurangbranschen.

– Det här är ett strukturellt arbetsmiljöproblem, som förstärks med utbredningen av de otrygga anställningarna, säger Joa Bergold, utredare på LO:s Arbetslivsenhet.

LO har låtit SCB ta fram detaljerade uppgifter kring förekomsten av sexuella trakasserier i olika branscher, åldrar och anställningsformer ur Arbetsmiljöundersökningen 2013 (SCB och Arbetsmiljöverket) som kom i fjol.

Statistiken visar att 14 procent av de unga kvinnorna (16-29 år) i arbetaryrken har utsatts för sexuella trakasserier av kunder, gäster, brukare med fler. Sådana kränkningar är vanligast inom vård- och omsorgsyrken, i hotell- och restaurangbranschen samt inom handeln. Ytterligare 3 procent uppger att de blivit sexuellt trakasserade av chefer eller arbetskamrater.

Motsvarande siffror för unga kvinnor i tjänstemannayrken är 12 respektive 6 procent.

I arbetaryrkena är de sexuella trakasserierna nästan 50 procent vanligare bland tidsbegränsat anställda än bland tillsvidareanställda.

Joa Bergold har tagit del av berättelser från utsatta kvinnor från flera LO-förbund. Enligt henne tycks i många fall verbala och i vissa fall fysiska sexuella kränkningar ses som ett nödvändigt ont, som den anställda måste lära sig att hantera. Till exempel förväntas hotell- och restauranganställda uppskatta ”skämtsamma” uttalanden om att de ska bjuda på ”något extra”. Över lag ställs krav på service- och omsorgspersonal att vara tillgänglig och tillmötesgående.

30-åriga Veronica Stiernborg har arbetat på olika restauranger sedan hon var 18 år, både i hemstaden Nässjö och på flera olika kända och mindre kända ställen i Stockholm. Hon tycker att sexuella trakasserier är ett stort problem i branschen:

– Framför allt tar sig gästerna friheter, till exempel att skrika ”jävla fitta” om de tycker att det går för långsamt i en fullsatt bar. Men det handlar även om arbetskamrater. Jag fick höra ”gå och sug kuk” från en servitör dag två på ett av mina jobb. Ledningen ville inte agera, chefen tyckte att killen var för värde­full och bra på att sälja.

LO:s erfarenhet är att arbetsgivare sällan talar med unga anställda om hur de ska hantera sexuella trakasserier.

Veronica Stiernborg konstaterar att åtminstone lite större arbets­givare ska ha en policy för att förebygga sexuella trakasserier.

– Så fort du börjar arbeta på ett ställe bör arbetsgivaren försäkra dig om att chefen är beredd att ­markera mot den som trakasserar, vare sig det handlar om gäster ­eller arbetskamrater. Men när så gott som alla i branschen är unga och tillfälligt anställda vågar få säga ifrån. Många vill ha ditt jobb och du är fullkomligt utbytbar. Är du 19 och det är din första arbetsplats vill du kanske inte att det ska stå i ditt cv att du bara fick stanna två veckor, säger hon.

Arbetsgivarförbundet Visita, där åtminstone en del av restaurangerna är medlemmar, tar dock problemet på största allvar, enligt Visitas förbundsjurist Lise-Lotte Argulander.

– Det här är en av våra viktigaste arbetsmiljöfrågor. Just därför tar vi nu tillsammans med våra fackliga samarbetsparter fram en nätbaserad utbildning som ska ge företagen bättre verktyg. Arbetsgivaren ska ha rutiner både för ett förebyggande arbete och för att ta hand om problemen i stunden då de uppstår, säger hon.

Fakta.Det här visar undersökningen

14 procent av de unga kvinnorna (16-29 år) i arbetaryrken har utsatts för sexuella trakasserier av kunder, gäster, brukare med fler. Ytterligare 3 procent uppger att de blivit sexuellt trakasserade av chefer eller arbetskamrater.

Motsvarande för unga kvinnor i tjänstemannayrken är 12 respektive 6 procent.

Inom arbetaryrkena är problemen med sexuella trakasserier från brukare, gäster och kunder störst inom vård och omsorg, hotell och restaurang samt handeln.

På arbetarsidan är problemen också nästan 50 procent vanligare bland tidsbegränsat anställda än bland tillsvidareanställda. Bland tjänstemännen är skillnaden mellan anställningsformerna mindre.

Källa: Arbetsmiljöstatistik Rapport 2014:3, SCB på uppdrag av Arbetsmiljöverket

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.