Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-13 10:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/facket-varnar-trycket-okar-pa-socialtjansten-nar-arbetsformedlingarna-laggs-ner/

Jobb & karriär

Facket varnar: Trycket ökar på socialtjänsten när arbetsförmedlingar läggs ner

Heike Erkers, förbundsordförande för Akademikerförbundet SSR, som bland annat organiserar beteendevetare, socialsekreterare, biståndsbedömare, behandlingsassistenter, socialpedagoger och kuratorer. Foto: Lena Dahlström/SSR

Om arbetsförmedlingarna läggs ner på landsbygden kommer trycket mot socialtjänsten att öka.

Det menar Heike Erkers, ordförande för Akademikerförbundet SSR:

– Socialtjänsten är samhällets sista utpost för människor utan jobb eller försörjning.

Heike Erkers, förbundsordförande för Akademikerförbundet SSR, varnar för att socialtjänsten får det svårare om Arbetsförmedlingens kontor läggs ner ute på landsbygden.

– När Arbetsförmedlingen stänger ner lokalkontoren kommer trycket på en redan mycket ansträngd socialtjänst att öka.  Socialtjänsten är samhällets sista utpost för människor utan jobb eller försörjning. I många kommuner saknas ju helt privata arbetsförmedlare och det blir det till socialtjänsten de kommer att behöva vända sig.

Hon tror inte heller att det finns underlag i vissa landsbygdskommuner för privata aktörer att ta över jobbförmedlandet och att ansvaret skjuts över på kommunerna.

– Ännu mer försörjningsstöd från kommunen kommer riktas till den här gruppen. Man kommer att ta från andra grupper inom socialtjänsten, som skyddsvärda barn och ungdomar på glid. Man pratar om gängkriminalitet och fler poliser men vi måste se till hela kedjan. Socialtjänstens arbete är väldigt viktigt. 

– Jag besökte nyligen Halmstad och träffade våra medlemmar inom socialtjänsten där. De vittnar om att trycket på ekonomiskt bistånd redan börjat öka som en följd av kontorsnedläggningen. Ärendena blir fler och mer komplexa då de som får Arbetsförmedlingens stöd ofta står långt ifrån arbetsmarknaden på grund av exempelvis funktionsnedsättning eller språksvårigheter.

Foto: Thomas Karlsson

Arbetsförmedlingen vill inte kommentera utspelet och hänvisar till vad som tidigare har sagts. 

Ambitionen är att Arbetsförmedlingen ska finnas i någon form i alla kommuner, ett par dagar i veckan i kommunens lokaler eller ute på bokade besök. Så jobbar man redan i dag i vissa kommuner. Arbetslösa ska framöver även få bättre service och söka jobb via nätet. 

Samtidigt visar siffror från Sveriges kommuner och landsting, SKL, att kommunernas kostnader för ekonomiskt bistånd, det som tidigare kallades socialbidrag, ökar kraftigt. Under tredje kvartalet i år ökade kostnaderna med nio procent jämfört med motsvarande period 2018. 

Enligt SKL beror det just på att Arbetsförmedlingen försvinner i många kommuner. Personer, framför allt nyanlända och långtidsarbetslösa, som ska skrivas in i olika åtgärder har ingenstans att vända sig.

– Ökningen av försörjningsstöd beror till fullo på det skälet. De landar nu i kommunernas knä och har sin försörjning via försörjningsstödet, sa Per-Arne Andersson, avdelningschef för utbildning och arbetsmarknad på SKL, i torsdags till DN

Statliga Arbetsförmedlingen ska stänga 132 av 242 kontor runt om i landet under 2019 och 2020. 

Efter reformen i januariavtalet mellan S, MP, C och L ska privata aktörer, eventuellt kommuner, sköta stora delar av jobbförmedlandet 2021 medan Arbetsförmedlingen följer upp och har kontroller.

Dessutom har myndigheten fått kraftigt minskat anslag efter att M och KD i höstas fick igenom sin budget.

C har varit drivande i reformen av Arbetsförmedlingen och menar att myndigheten underpresterat och inte har fungerat samt att M- och KD-budgeten skapat problem.

 

Läs mer: Socialbidragen ökar efter kaoset i Arbetsförmedlingen 

Läs mer: C: Kritiserad reform av Arbetsförmedlingen ska genomföras enligt plan