Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-10 23:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/fackforbund-akte-pa-konferens-for-600000-kronor/

Ekonomi

Fackförbund åkte på konferens för 600.000 kronor

Tolv företrädare för Transport reste på konferensresa till Singapore och lade sig en bra bit över minimikostnad, enligt Aftonbladet. Business class och femstjärnigt hotell hör till de extraordinära bekvämligheter som fackförbundets medlemmar betalat för.

Ossi Carp
Rätta artikel

– Jag förstår hur du menar när du ställer frågan. Men det är bokat enligt reglementet, då finns inte det här reglerat, säger Transports ordförande Tommy Wreeth till Aftonbladet.

600.000 kronor kostade Svenska transportarbetareförbundets konferensresa för tolv företrädare till Singapore under åtta dagar i oktober. Business class-biljetterna gick på 25.000 kronor per person och varje hotellnatt på femstjärniga Pan Pacific kostade 2.200 per person och natt.

Ungefär hälften av totalkostnaden hade kunnat skalas av om konferensdeltagarna köpt vanliga flygbiljetter och bott på hotell “med lämplig geografisk belägenhet, enkelrum med dusch/bad och toalett (ej lyxkategori)” som förbundets regler rekommenderar. Wreeth säger till Aftonbladet att han inte tittade på priserna och förbundets internationella chef Peter Lövkvist som budgeterade resan poängterar dels att den följde regelverket, dels att hotellet blockbokats av arrangören.

– Enligt vår policy får vi åka business om resan är över fem timmar, men jag har full förståelse för att medlemmar reagerar på att en del tagit semesterdagar innan och ändå rest business. Vi kan vara självkritiska och ifrågasätta en del, men reglementet är under omarbetning och kommer nog inte att dra ut på tiden mycket mer nu, säger Peter Lövkvist till DN.

Konferensen ifråga var internationella fackorganisationen ITF:s kongress. Fackets regelverk medger, liksom många andra organisationer, att business class eller motsvarande är okej för att man ska kunna vara så utvilad som möjligt i det fall arbetet sätter igång omedelbart efter ankomst, men en del av deltagarna i det aktuella fallet valde att inleda resan med ett par dagar semester före konferensen.

Läs mer: Transports ordförande avgår efter avslöjanden

Aftonbladet uppmärksammade förra året att Transports förra ordförande Lars Lindgren struntat i fackets oskrivna alkoholpolicy och köpt sprit för fackets pengar – trots att han tidigare varit öppet kritisk mot just den typen av beteende. Lindgren avgick på egen begäran i mars 2017 och förbundet meddelade att ”det är uppenbart att det funnits brister i våra interna regelverk och i policyer”.