Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-23 15:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/facklig-oro-batterifabrik-riskerar-arbetsflykt-fran-valfarden/

Ekonomi

Facklig oro: Batterifabrik riskerar arbetsflykt från välfärden

Förberedelsearbete där Northvolts batterifabrik i Skellefteå ska byggas. Foto: Anette Nantell

Kommunal i Västerbotten är oroliga för att den nya batterifabriken i Skellefteå kan innebära en dränering av utbildad personal i välfärden. Samma dag som det stod klart att bygget skulle bli av ringde många medlemmar fackförbundet och frågade hur man säger upp sig. 

– Det har saknats en diskussion om hur vi ska bemanna dessa sektorer i framtiden, säger Håkan Nilsson, Kommunals ordförande i Västerbotten. 

Rekordmånga medlemssamtal kom till fackförbundet Kommunal när Northvolt säkrat finansieringen för sin batterifabrik i Skellefteå. Den gemensamma nämnaren var att alla frågade hur man säger upp sig, rapporterar P3 Nyheter.  

Batterifabriken kommer att bli Europas största. Följden blir minst 2.500 arbeten bara i fabriken. Projektet har beskrivits som den största förändringen i regionen på hundra år. 

Håkan Nilsson är Kommunals ordförande i Västerbotten. Han är i grunden positiv till att en ny industri etableras på orten. Samtidigt varnar han för risken att fabriken kan ta betydande arbetskraft från andra branscher.

– Villkoren och förutsättningar för våra medlemmar i välfärdssektorn är inte bra i dag. Det blir allt tyngre, och lönerna förblir låga, säger han till DN.

Läs mer: Skellefteå efter batterifabriken – framtidstro och omvälvande förändringar

Håkan Nilsson lyfter fram att många av deras medlemmar helst vill fortsätta jobba med det man utbildat sig till, men att de tuffa arbetsvillkoren försvårar det. 

– Jag har förståelse för att människor ser en chans att förbättra sina livsvillkor. Många känner att ett jobb på batterifabriken kan förändra deras liv till det bättre, säger Håkan Nilsson. 

Fackförbundet Kommunal befarar att den nya batterifabriken i Skellefteå kan leda till massuppsägningar i välfärden. ”Äldreomsorg och förskolor riskerar att stå utan personal om våra medlemmar söker jobb på fabriken”, säger Håkan Nilsson, Kommunals ordförande i Västerbotten. Foto: Kommunal

Kommunal i Västerbotten har drygt 6.500 medlemmar. Håkan Nilsson berättar att man tappade räkningen på antalet samtal man fick dagen byggprojektet blev officiellt. Medlemmarnas funderingar kretsade främst kring frågor om uppsägningstid till arbetstillfällen.

– De var främst personal inom äldreomsorgen som hörde av sig, en bransch som vi redan i dag har svårt att rekrytera till. Även förskolorna riskerar att drabbas hårt, säger han.  

Utmaningarna i regionens välfärdssektor kommer att bli ännu större i framtiden, befarar Håkan Nilsson.

– Jag har saknat en diskussion kring hur vi ska bemanna dessa sektorer i framtiden. Allt hör ihop för att få samhället att fungerar ordentligt, säger han.

Kommunal har haft enstaka samtal om detta med Skellefteå kommun, uppger Håkan Nilsson. Men han menar att dialogen behöver bli mer organiserad framöver. 

 – Fabriken är inte långt bort nu. Snart är vi där med en fullt utbyggd industri och vi har inte besvarat de här viktiga och grundläggande frågorna. Därför måste vi ha bättre och närmare samtal, säger Håkan Nilsson. 

Han berättar att Kommunal ännu inte har haft någon kontakt med Northvolt om dessa frågor. 

DN har sökt Northvolt för en kommentar.  

Läs mer: Brist på batteriexperter kan hota jättefabriken