Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Facktoppen avgår efter avslöjandena

Anders Bergström vid presskonferensen i Stockholm på torsdagen.
Anders Bergström vid presskonferensen i Stockholm på torsdagen. Foto: Claudio Bresciani/TT

Kommunals tredje vice ordförande och kassör Anders Bergström avgår efter en rad avslöjanden om fackets krog- och konferensverksamhet.

”Jag är till mer skada än nytta för Kommunal”, säger han vid en pressträff i Stockholm.

Även vd:n för förbundets handelsbolag Lyran, Raffaello di Schiena, har sagts upp.

Bakom ligger Aftonbladets avslöjanden under onsdagen och torsdagen om hur både Anders bergström och Annelie Nordström privat bott gratis på Kommunals konferensanläggning Marholmen, liksom uppgifterna om lättkläda krogshower på förbundsägda restaurangen Metropol Palais, som också härbärgerat ett framträdande av en känd porrstjärna vid ett pr-jippo för alkohol. Därutöver vittnesmålen om en vidlyftig intern alkoholrepresentation på medlemmarnas bekostnad vid förbundets julfester och andra aktiviteter, samt en rejäl nota för Lyran-ledningens "studieresa" till Londons krogvärld.

Avslöjandena har orsakat starka reaktioner bland många av det kvinnligt dominerade låglöneförbundets medlemmar. Även LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson har reagerat kraftigt:

– Det här skadar facket och stämmer inte med våra värderingar om hur vi ska agera fackligt, sade LO:s ordförande till Aftonbladet.

– Vi jobbar i en förtroendebransch. Vi får förtroendet av de som arbetar, och det här är inte i linje med hur det ska vara.

Kommunals ordförande Annelie Nordström teg under de två dagarna med det ena mer braskande Aftonbladetavslöjandet efter det andra som muren fram till presskonferensen sent på torsdagseftermiddagen.

Där fick hon frågan om det verkligen är tillräckligt att förbundskassören nu får "bära hundhuvudet", och om hon inte själv borde ta ett större ansvar för det som hänt genom att lämna ordförandeposten:

– Nej, jag har gjort förhållandevis små misstag och känner att jag har förtroende hos våra fackligt aktiva och anställda, och även hos en stor del av medlemmarna. Sedan jag tillträdde som förbundsordförande 2010 har Kommunal vänt många år av medlemstapp. Vi har stärkt vår opinionsbildning, och vi är på tårna i den pågående avtalsrörelsen för att uppnå höjda relativlöner för våra medlemmar, svarade Nordström.

– En del av de medlemmar som nu är arga och besvikna har kanske inte hela bilden klar för sig.

Sitt ansvar tar Annelie Nordström i stället genom att bland annat fortsätta att se över Kommunals interna alkoholpolicy, som enligt henne redan skärpts under 2015.

– Vi ska också till exempel diskutera om satsningen på restaurangen Metropol Palais är rimlig. Jag ber tusen gånger om ursäkt och lovar på heder o samvete att ta tag i allt som behöver rättas till.

Kommunal har efter Aftonbladets avslöjanden också stoppat alla vårens planerade krogshower på Metropol Palais, liksom ett planerat arrangemang med en kvinnlig porrstjärna.

Företrädare för Kommunal som LO:s tidning Arbetet talat med säger dock att de vill att förbundsledningen öppet redovisar festnotor och fastighetsaffärer. Först när allt är genomlyst går det enligt dem att ta ställning till om förtroendet för ledningen kvarstår. Alla papper måste upp på bordet.

Många inom Kommunal är också mycket kritiska till det massmejl som Nordström samtidigt som hon vägrade svara på mediernas frågor skickade ut till alla medlemmar, i syfte att förmå dem att stanna i förbundet.

Anders Bergström har arbetat nära tre decennier för Kommunal och haft tunga portföljer, som kassör, tredje vice ordförande och styrelseordförande i Kommunals handelsbolag Lyran. Annelie Nordström betonade under presskonferensen att det är hans förtjänst att förbundets ekonomi i dag står stark.

Genom Lyran har Bergström ansvarat för Metropol Palais och konferensanläggningen Marholmen, där han bott gratis två gånger. Inför pressen slog han fast att han i dagsläget gjorde mer skada än nytta för Kommunal, och hävdade samtidigt att avgångsbeslutet var helt och hållet hans eget.

– Flera allvarliga incidenter har kommit fram, och jag har begått misstaget att inte vara helt sanningsenlig på en punkt, det var mer representation på en resa till London än jag tillstod inför Aftonbladet. Medlemmarna är besvikna, och det kan jag förstå, sade Bergström, som efter presskonferensen inte ville ta några frågor från journalisterna.

Bergström lyfter nu en rejäl fallskärm. Förbundet uppger att han pensioneras den dag han fyller 60 år, den 15 november 2018. Fram till dess får han 78 procent av sin lön, som är på 72 389 kronor i månaden, uppger Kommunal. Ersättningen, totalt alltså närmare två miljoner kronor, minskas dock med eventuella övriga förvärvsinkomster.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.