Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-16 13:25 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/falska-jackor-strommar-in-i-sverige/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Falska jackor strömmar in i Sverige

På väg att klicka hem en värmande vinterjacka? Men se upp för det ökande antalet nätbedragare som säljer dåliga kopior av kända märken. ”Det är en enorm bluffindustri”, säger IT-experten Peter Forsman.

Rejäla vinterjackor från märken som Canada Goose, Fjällräven, Haglöfs och Peak Performance kostar flera tusen kronor. Men på en lång rad sajter, till synes svenska, säljs kopior till 40—60 procent av normalpriset.

Webbshopparna med piratkopior har namn som jackorsverige.net, jackorswenden.com och jackaparka.net. Peter Forsman, domänspecialist på Stiftelsen för internetinfrastruktur (.SE), har kartlagt sajterna och hittat hundratals som vänder sig direkt till svenska konsumenter.

– Det har boomat till ordentligt från ett par veckor tillbaka. Det är ruskigt mycket domännamn som är registrerade just nu, säger Forsman.

På Fjällräven pågår ett intensivt arbete med att spåra upp fuskarna. Enligt Christian Dalsgaard, företagets säkerhetschef, tillverkas jackorna i "mindre nogräknade fabriker" i Kina som nattetid upplåter lokalerna åt produktion av kopior.

– Det har ökat otroligt mycket de senaste åren. Vi jagar banditerna med blåslampa. Vi trodde först att det var våra egna fabriker som tillverkade vid sidan av, men så är det inte. Allt är plagiat, från tyg till knappar till trådar, säger han.

Den som köper en fejkjacka på nätet får svårt att hävda sin rätt om jackan inte dyker upp, om färgen eller storleken är fel. Inga garantier finns för att plagget är säkert.

– Jackorna kan innebära risker för konsumenten, med fler gifter i tyget och brandfarliga material, säger Paul Pintér, polisens samordnare för immaterialrättsliga brott.

Köparen riskerar dessutom att få sitt plagg beslagtaget. EU:s tullmyndigheters beslag av piratkopierade varor som kommer via posten — främst kläder, skor och elektriska produkter — ökade med 82 procent mellan 2009 och 2010. Samma trend syns tydligt i Sverige.

– Det kommer in väldigt mycket kläder med tillbehör. Går vi tio år tillbaka i tiden så har det tiodubblats. De populäraste märkena återkommer hela tiden, säger Per Holgersson, specialist på immaterialrätt på Tullverket.

Den svenska tullen stoppade förra året drygt 72 000 piratkopior till ett värde av 41 miljoner kronor. Men det är bara toppen av ett isberg, bedömer advokat Ann-Charlotte Söderlund, ordförande i Svenska föreningen mot piratkopiering.

– Svenska tullen är inte särskilt effektiv. Det bara flödar in falska varor i Sverige just nu. Det ser vi på hur mycket som finns i affärer och i torghandeln, säger hon.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.