Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Falska postmejl kan låsa din dator

Foto: TT/DN

Nu är det juletid igen, och tid för otäcka bluffmejl i postens namn igen. Se upp för att låta dig luras i julruschen – utpressningsförsök är bara några klick bort om du följer instruktionerna i ett bluffmejl som ser ut att komma från Postnord.

I början av oktober kom den första varningen från Postnord. I ett mejl på dålig svenska, som ser ut att komma från bolaget, förklarar bedragare att det finns ett paket till dig. Du uppmanas att skriva ut en fraktsedel, och om du inte hämtar ut paketet ska det kosta 60 kronor per dag. När du klickar dig vidare till fraktsedeln installeras en trojan som krypterar datorn.

– Upplägget är att du ska betala för att datorn ska bli dekrypterad, annars kommer du inte åt datorns innehåll igen, säger Björn Seeth vid polisens nationella bedrägericenter till TT.

Nu, när julen står för dörren, slår bedragarna till igen. Betalningen för att låsa upp datorn – omkring 4.000–5.000 kronor – ska ske i den digitala valutan bitcoin som används för att anonymisera transaktioner. Den som inte betalar inom en viss tid pressas på ännu mer pengar. Till slut ger de kriminella upp och innehållet i datorn förblir otillgängligt. Det kan alltså handla om privata fotoalbum och viktiga dokument.

– Vi vet att folk betalat in beloppet och återfått innehållet i datorn. Men jag vågar inte säga om det alltid är så, säger Seeth.

Spåren leder ofta till en rysk server. Men eftersom vem som helst kan hyra in sig på servern är dataintrånget och utpressningen svåra att utreda, konstaterar polisen. Mejlet innehåller konstiga formuleringar på svenska och därför ringer ofta en varningsklocka hos mottagarna, berättar Postnords pressekreterare Maria Ibsén.

– Genom samtalen till kundservice kan vi se att de här meddelandena återigen cirkulerar.

Polisen uppmanar alla som har fått mejlet att omedelbart radera det.

– Klicka absolut inte på någonting, säger Seeth.

Nätverkskabeln bör dras ut direkt om någon råkat klicka på länken och får meddelandet om att krypteringen påbörjats.

– Då finns det en viss möjlighet att hindra krypteringen, säger Seeth.

Fakta:Datavirus

En programdel eller sekvens av kommandon som kopierar sig själv till andra tillgängliga lagrade program. Datavirus "smittar" genom att sprida sig till program och sekvenser där de inte hör hemma. De är beroende av redan existerande program och filer att kopiera sig till, program och filer som sedan körs av användaren och därmed för smittan vidare.

Termen trojansk häst används för program med en medvetet dold funktion, där den dolda funktionen är sådan att den som startar den trojanska hästen inte skulle ha kört programmet i fråga om funktionen varit känd.

Källa: NE

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.