Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 11:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/falska-tavlingar-sprids-pa-facebook-sa-kanner-du-igen-dem/

Ekonomi

Falska tävlingar sprids på Facebook – så känner du igen dem

01:22. Falska tävlingar sprids på Facebook – så känner du igen dem.

Falska tävlingar där den som delar, gillar och kommenterar inläggen påstås kunna vinna priser fortsätter att spridas på Facebook. Så känner du igen tävlingarna som du bör hålla dig borta från.

Dagligen sprids tävlingar på Facebook där företag delar ut vinster till personer som gillar och kommenterar deras inlägg. 

Detta kan också utnyttjas. Redan 2015 rapporterade tidningen Metros Viralgranskaren om blufftävlingar som påstod att användarna kunde vinna allt från Iphones till badtunnor bara genom att dela och gilla bilder som Facebook-sidorna publicerade.


En sådan tävling publicerades på Facebook-sidan ”Porslin” den 18 januari i år. I tävlingen framgick att den som gillade en bild och kommenterade inlägget kunde vinna en mixer värd tusentals kronor. Några veckor senare hade inlägget fått över 4.000 kommentarer och gillamarkeringar från personer som hoppades vinna. DN har sökt personerna bakom Facebook-sidan, som drivs anonymt från Spanien. Andra Facebook-sidor som drivs från Spanien har publicerat liknande tävlingar under 2019. 

Foto: Skärmavbild.


En annan tävling publicerades i början av augusti på Facebook-sidan ”Elgiganten tävlingar”. Enligt sidan kunde de som ställde upp i tävlingen vinna en högtalare värd nära 2.000 kronor. Trots att Elgiganten, som Facebook-sidan Bluffakuten kunnat visa, inte står bakom sidan är tävlingen fortfarande tillgänglig på Facebook.


Syftet med tävlingarna är i regel vad som brukar kallas för ”like-farming” på engelska. Tekniken går ut på att försöka samla in så många gilla-markeringar eller följare som möjligt, för att sedan kunna tjäna pengar på dessa. Enligt antivirusföretaget Malwarebytes byter sidorna ofta namn eller uppmuntrar sina följare att uppge personlig information och i vissa fall betala pengar. 

Det var länge otillåtet att i Sverige anordna utlottningar som inte krävde någon motprestation, till exempel tävlingar som enbart innebar att du som spelare behövde gilla en bild. Sedan den nya spellagen infördes den första januari i år är detta dock tillåtet. 

– Jag vet att det har kommit frågor om ifall det är lagligt. Jag tror framför allt att de allra flesta vill följa lagen och inte bryta mot den. Jag vet att jag själv har fått några enstaka frågor om ifall det verkligen är okej nu, sa My Hamrén, pressansvarig på Spelinspektionen, till Breakit i februari.

Facebook har dock egna regler som begränsar tävlingar på plattformen till viss del. Du får till exempel inte uppmana till att de som vill delta måste tagga en vän eller dela inlägget på sin Facebook-tidslinje. Tävlingen måste också innehålla en skrivning om att det inte är Facebook som står bakom den specifika kampanjen.


DN har sökt Facebook.

 

Läs mer: Skräppost tar sig in i din digitala kalender – så tar du bort dem