Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Falskt bubbel för miljoner hittat i skjul

När polisen öppnade skjulet i utkanten av Padova i Italien möttes de av en syn som fick blodet att bubbla. 9.000 flaskor Moët & Chandon – alla falska.

Vid tillslaget mot skjulet, där ”champagnen” tillverkades, greps åtta personer med kriminell bakgrund, skriver The Guardian. Dessutom hittade finanspolisen ett antal dokument när man sedan gjorde husrannsakan.

Förfalskade lyxvaror är en lönande kriminell verksamhet och modehus som Prada och Louis Vuitton tillhör några av dem som drabbas. Men också dyra drycker lockar kriminella.

Fyndet av den förfalskade champagnen gjordes i slutet av december men det var först på måndagen som den italienska finanspolisen gick ut med det.

Drycken som sådan värderades till drygt 3 miljoner kronor men eftersom polisen förutom de 9.000 flaskorna med falskt bubbel också hittade 40.000 etiketter med champagneföretagets märke räknar polisen med att förfalskarna skulle ha kunnat dra in omkring 16 miljoner kronor om de lyckats sälja alla flaskorna.

Det är oklart om den italienska finanspolisen firar fyndet med något särskilt bubbel. Den falska ”champagnen” däremot kommer att doneras till Italien och ”verksamheter” i Veneto, proseccons hemdistrikt, skriver The Guardian.

Fotnot: För att få kallas champagne måste det mousserande vinet ha tillverkats i distriktet Champagne i Frankrike och vara tillverkat efter en särskild metod. En flaska Moët & Chandon går lös på omkring 500 kronor på Systembolaget.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.