Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Familjen Kamprad behåller makten över Ikea

01:00. Ingvar Kamprads arv har blivit offentligt. Hit går pengarna.

Ingvar Kamprads testamente säger inget om hur rik familjen Kamprad är. Det mesta av förmögenheten ligger i stiftelser utomlands.

De tre sönerna behåller dock makten över Ikea.

Hur rik var egentligen Ingvar Kamprad? Frågan har stötts och blötts länge, men det finns i grunden två svar.

Det första svaret är att han visserligen var rik, men absolut inte en multimiljardär. Det andra svaret var att han var en av världens tio rikaste människor, god för tiotals miljarder dollar. 

Det andra svaret bygger på en värdering av Ikea, men Ingvar Kamprad själv påpekade ofta att han faktiskt inte ägde Ikea längre. Ägandet låg i stiftelser. 

Ikea är inte en vanlig koncern. Det är en snårskog av bolag och stiftelser, som skapats av skatteskäl.

Den Gröna partigruppen i EU-parlamentet har utrett Ikeas skatteupplägg, vilket också lett till att EU-kommissionen inlett en granskning. 

– Alla företag, stora eller små, multinationella eller inte, ska betala sin rättvisa del av skatterna, sade konkurrenskommissionär Margrethe Vestager när hon offentliggjorde granskningen strax innan jul.

Men det finns ytterligare ett skäl till snårigheten: att kontrollen över Ikea stannar hos familjen Kamprad.

De flesta varuhusen återfinns i Ikea Group, vars moderbolag är Ingka Holding där Ingvar Kamprads son Jonas sitter i styrelsen. Han är också styrelseledamot i Ingka Holdings ägarstiftelse, Stichting Ingka Foundations med säte i Nederländerna.

Det finns också en annan struktur vid sidan av Ikea Group. Alla varuhus, oavsett om de återfinns i Ikea Group eller inte, betalar en royalty på tre procent av omsättningen årligen för namnet Ikea. 

Pengarna, åtskilliga miljarder kronor, går till Inter Ikea Holding, via Inter Ikea Group. Inter Ikea Group svarar för inköp, logistik och produktutveckling.

I holdingbolagets styrelse sitter en annan av Ingvars söner, Mathias. Han sitter även som ledamot i stiftelsen Interogo i skatteparadiset Liechtenstein, som förvaltar den enorma förmögenheten. Enligt SVT:s Uppdrag Granskning, som granskade Ikeas skatteupplägg för några år sedan, handlade det då om minst 100 miljarder kronor.

Vid sidan av varuhusen och förmögenhetsförvaltningen driver också Ikea en finansrörelse med bank, Ikano. Den tredje sonen. Peter, är ordförande i Ikano.

Ikano ägs inte av en stiftelse, utan av ICAF Antillen, ett bolag i skatteparadiset Nederländska Antillerna. Bolaget ägs gemensamt av de tre sönerna.

Så svaret på frågan om hur rik Ingvar Kamprad var är kanske inte så intressant. Mer intressant är vilka som har makten över Ikea.

Med den struktur som Kamprad byggt upp pekar det mesta på att kontrollen även i framtiden ligger hos familjen Kamprad, närmare bestämt de tre sönerna. 

Oavsett om de hamnar på listor över världens rikaste eller inte. 

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.