Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 10:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/familjen-mcallister-lamnade-tryggheten-i-sverige-for-gron-skola-pa-bali/

EKONOMI

Familjen McAllister lämnade tryggheten i Sverige för grön skola på Bali

Foto: Isabelle McAllister

Tv-profilen Isabelle McAllister och hennes make Erik lever sedan ett år med sina barn på Bali.

– Om saker ska hända behöver man ibland vara lite naiv och bara köra. Det mesta löser sig, säger hon.

När några vänner packade väskorna och flyttade till Bali såddes ett frö hos Isabelle McAllister och hennes man Erik. De hade länge funderat över vad de kunde göra för att bryta sig loss från det ekorrhjul de kände att de hamnat i sedan barnen kom. Både Isabelle McAllister och Erik McAllister har rötter i andra länder (Belgien och USA) och de båda hade tidigare bott utomlands.

– Vi har alltid försökt tänka över hur vi vill leva. Vi kände att vi ville skaka om familjen och få barnen att inse hur förspänt de har det, säger Isabelle McAllister under videosamtalet från Bali.

Genom vänner till familjen fick de höra talas om Green School Bali. Här kunde Della, 12 år, och Beppe, 9 år, få en unik utbildning med fokus på hållbarhet mitt i den indonesiska djungeln. Familjen åkte dit för att utforska skolan och beslutade sig för att följa vännernas exempel.

– Det är en progressiv skola där barnen kunde få en schyst och annorlunda utbildning, säger Isabelle McAllister.

Både Isabelle och Erik frilansar inom mediebranschen.
Både Isabelle och Erik frilansar inom mediebranschen. Foto: Isabelle McAllister

Både hon och maken frilansar inom mediebranschen. Isabelle har bland annat medverkat som inredare i Äntligen hemma, Maxat och Sommartorpet. Utöver frilansuppdragen i Sverige driver hon podcasten ”Reformers podcast” och ett Instagramkonto där hon berättar om resan.

Till en början var planen att vara borta i ett år. Isabelle McAllister beskriver hur hon redan innan beslutet om att flytta började se på livet i Sverige på ett annat sätt.

– Det kändes rätt i magen. Det var det här vi skulle agera på. Jag började spara och ifrågasätta vad jag egentligen behöver i livet. Vad är viktigt? Vilken typ av boende behöver jag?

Hon blev även mer kritisk till konsumtionens centrala roll i det svenska samhället.

– Jag var ingen storshoppare men har jobbat med prylar. Om det var kalas och jag hittade ett fint, nytt presentpapper så köpte jag det. Allt är så billigt. Nu började jag istället använda vad jag hade hemma.

Saker som inte behövdes såldes och restaurangbesöken blev färre för att spara pengar till äventyret. De bestämde sig också för att hyra ut lägenheten. Kostnaden för att hyra bostad på Bali varierar mycket. Enligt Isabelle McAllister går det att leva i ett enklare boende för omkring 3.000 kronor per månad medan en större lyxigare villa kan kosta 25.000 kronor. Den största utgiften är skolan, som kostar omkring 120.000 kronor per elev och skolår.

Foto: Isabelle McAllister

Resan till Bali hade också väckt tankar om livet i Sverige. Tillgång till vatten dygnets alla timmar, ett socialt skyddsnät, kostnadsfri skola och någon som hämtar soporna var självklarheter som hon tidigare inte funderat så mycket över.

– Vi har det så bra och är så bortskämda med hur allt fungerar. Det blev extra påtagligt när vi kom till Bali. Indonesien är en ekonomi under utveckling där staten inte hjälper till speciellt mycket, säger Isabelle McAllister.

Efter bara tre dagar upplevde familjen den största jordbävningen på 30 år. Men att bekymra sig för mycket på förhand tror hon inte på.

– Om saker ska hända behöver man ibland vara lite naiv och bara köra. Det mesta löser sig, säger hon.

I samband med resan var det politisk hett läge i Sverige. Riksdagsvalet stod för dörren.

– Det hade snackats om systemkollaps och att vi inte hade plats att ta emot människor. Jag kände bara: ”Vad snackar vi om?”

Hon avbryter sig själv.

– Vänta jag kan visa direkt.

Mobilkameran vänds mot boningen intill familjens. På håll skymtas ett enkelt skjul av plywood med plåtbit till tak.

– Det här är grannhuset. Såhär kan folk också bo här. Det blir ganska påtagligt hur man har det, säger hon.

– Jag vet att inte alla har det så lätt i Sverige men jämförelsevis har de flesta människor det väldigt bra. En person som har en svensk medellön är rikare än stora delar av världens befolkning. Det är en del av att vara privilegierad.

Foto: Isabelle McAllister

Samtidigt saknas en känsla av samhällelig gemenskap – community – i Sverige som finns på Bali, anser Isabelle McAllister.

– Allt bygger på att vi handlar saker och jämför oss med andra men vi har förlorat andligheten. Vi glömmer bort att själen också måste få plats och hinnas med, säger hon.

Isabelle McAllister säger att hon tror att många fastnar i en tro om vad man måste göra.

– De flesta av oss har egentligen många valmöjligheter men är så inne i systemet att vi inte känner att vi kan utnyttja dem. Vi ska ha en fin lägenhet, sommarstuga, en dyr bil, köpa nya grejer i affärerna och ha en snygg kropp. Vi har ett val att kliva av tåget. Många balineser har färre alternativ men lever ändå friare på vissa sätt, säger hon.

Foto: Isabelle McAllister

Som exempel nämner hon att i stället för att satsa på att få företaget att växa har hon tagit ledigt under loven och valt bort att ta in anställda.

– Jag har mätt framgång i tid för familjen, meningsfulla jobb och i rörelsefrihet, säger hon.

Både Isabelle och maken kan arbeta från Bali men för Isabelle har det varit svårare än hon trott att behålla relationen till vissa kunder utan att åka hem.

– Det har inte varit värt att flyga hem för att jobba eftersom det innebär så stora utsläpp. Men jag gjorde det en gång när det var motiverat. Samtidigt inser jag ju att det finns en dubbelmoral i att vi flyger hit för att jobba med miljöfrågor. Förhoppningsvis bidrar vi till det större miljökontot, samtidigt som jag frågar mig själv hur hållbart det är att vara här i det stora hela. Det är något som jag kämpar med mycket och ständigt utvärderar, säger Isabelle McAllister.

Det är inte bara barnen som får en utbildning via skolan. På ön ordnas föreläsningar och kurser i allt ifrån blockkedjeteknik till yogatekniker. Den speciella inriktningen på skolan drar också till sig en viss typ av människor, alltifrån popstjärnor till miljörättsaktivister och entreprenörer.

– Jag har otroligt spännande samtal med människor här. Det finns en gemenskap bland personer som väljer att komma hit. Det finns ett driv att göra något annorlunda med livet, att utforska och tänja på gränser och möjligheter.

– Och balineserna är helt fantastiska. Det är en säregen kultur som präglas av kärlek och vänlighet och det finns en gemenskap som jag kan känna att vi har tappat i Sverige. Förr fanns det kanske genom idrottsföreningar. Nu vill man knappt hälsa på personer som bor i samma hus, säger hon.

Ämnen i artikeln

Miljö
Indonesien
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt