Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-07-29 12:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/fangelsestraff-for-nissanchefs-medhjalpare/

EKONOMI

Fängelsestraff för Nissanchefs medhjälpare

Före detta Nissanchefen Carlos Ghosn under en intervju i Libanon i maj.
Före detta Nissanchefen Carlos Ghosn under en intervju i Libanon i maj. Foto: Hussein Malla/AP

Två amerikanska medborgare – en 59-årig före detta elitsoldat och hans 27-årige son – har dömts till fängelse av en japansk domstol för att ha hjälpt den tidigare Nissanchefen Carlos Ghosn att fly Japan 2019.

TT Text

59-åringen döms till två års fängelse och hans son till 20 månader. Paret har erkänt sin roll i Ghosns flykt. Nissanchefen var fri mot borgen inför en rättegång där han skulle ställas till svars för misstänkta ekonomiska brott när han flydde från Japan till Libanon – utsmugglad i en låda i ett privat jetflygplan.

Åklagarna i Tokyo hade yrkat på två år och tio månaders fängelse för fadern och två år och sex månader för sonen. Enligt åtalet fick de två minst 1,3 miljoner dollar för sin roll i flykten.

Carlos Ghosn själv befinner sig fortsatt i Libanon. Han misstänks bland annat för att som Nissanchef ha mörkat inkomster i redovisningen, dumpat dåliga värdepappersaffärer på sin arbetsgivare under finanskrisen och missbrukat pengar som tillhörde biljätten.

Läs mer: Japan vill ha snabb utlämning

Ämnen i artikeln

Japan
Nissan
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt