Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Får 100 kronor i pension efter 40 år

De har jobbat 30–40 år i Lycksele kommun. Men de får bara 100 kronor i tjänstepension.

- Jag trodde det var ett skämt, säger Carina Marcusson, som gick i pension efter 30 år i kommunen, till facktidningen Vision.

Orsaken är att de båda kvinnorna var deltidssjukskrivna när ett nytt pensionsavtal tecknades 1998. Och enligt praxis ska de som inte var fullt arbetsföra vara kvar i det gamla pensionsavtalet när ett nytt tecknas.

- Både facket och arbetsgivaren är lika stora bovar. De har ju förhandlat bort min tjänstepension, säger Irma Erlingsson som beräknas gå i pension om två år.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.