Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Färre bostadsaffärer i april

Foto: Christine Olsson/TT

Antalet försäljningar av bostadsrätter var nio procent lägre i april i år jämfört med motsvarande månad i fjol, uppger Svensk Mäklarstatistik.

Marknaden beskrivs som fortsatt avvaktande med små prisförändringar.

I april i fjol såldes drygt 9.000 bostadsrätter. I april i år såldes 8.200. 

Nedgången är sannolikt en spegelbild av det ovanligt stora antalet affärer i januari och februari. Det skärpta amorteringskravet trädde i kraft den 1 mars och både köpare och säljare hade intresse av att slutföra affärerna innan dess.

Läs mer: Här är sex tecken på en bostadskris

Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik, påpekar också att under fyramånadersperioden januari-april, jämfört med motsvarande period i fjol, är inte nedgången lika stor. Då stannade den på två procent.

Prismässigt är det inga stora skillnader. I centrala Stockholm, centrala Göteborg och Storgöteborg är priserna oförändrade, jämfört med för en månad sedan. I centrala Malmö och i Storstockholm har de fallit med en procent jämfört med mars och i Stormalmö med två procent.

Därmed fortsätter den avvaktande marknad som gällt de senaste månaderna. Den stora prisnedgången som kom under hösten, har avstannat.

– Vi befinner oss på en platå. Säljarna har fått mera realistiska förväntningar och anpassat sig och insett att man inte får vad grannen fick för 18 månader sedan, säger Per-Arne Sandegren.

Ändå kan han avläsa vissa tendenser. Det är att bostadsrättspriserna pekar svagt neråt och villapriserna svagt uppåt.

Läs mer: Stort utbud av villor i Stockholm

– Nyproduktionen av bostadsrätter ger stort utbud och byggföretagen måste komma med olika erbjudanden för att genomföra affärerna, påminner Sandegren.

När det gäller villapriserna är det endast i Storgöteborg som de har sjunkit med en procent. I Stormalmö har de stigit med en procent, jämfört med mars och i Storstockholm och riket är de i snitt oförändrade.

Bostadsrättsmarknaden är framför allt en storstadsmarknad; 40 procent av alla affärer görs till exempel i Stockholms län. Det gör att genomsnittspriset för riket påverkas mycket av vad som sker just i storstäderna.

– Men det finns gott om kommuner som inte alls har haft samma nedgång och inte bara små kommuner,  säger Sandegren.

Sett på tolv månaders sikt har bostadsrättspriserna sjunkit med mellan tre och nio procent och villapriserna med mellan noll och sju procent. Undantaget här är Stormalmö där villapriserna ligger fyra procent över motsvarande period i fjol.

Läs mer: Var fjärde bostad säljs under utgångspris 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.