Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-11 04:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/farre-dodsolyckor-pa-arbetet-hittills-i-ar/

Ekonomi

Färre dödsolyckor på arbetet hittills i år

Foto: Johan Nilsson/TT

Elva personer dog i arbetsplatsolyckor i Sverige under den första halvan av 2020. När de två första kvartalen nu summeras noteras en markant minskning jämfört med samma period i fjol – då 28 personer omkom, rapporterar tidningen Arbetet.

TT Text

En trolig förklaring till minskningen av antalet dödsfall är coronaviruset, som har lett till att fler arbetar hemifrån eller har gått ner i arbetstid, menar Arbetsmiljöverket.

– Det är klart att corona haft påverkan, men minskningen började redan i januari. Samtidigt har vi bara kommit halvvägs. Rätt vad det är snurrar hjulen igen, eller en större arbetsolycka inträffar med flera dödsfall, konstaterar Kjell Blom, utredare på Arbetsmiljöverkets statistik- och analysenhet, till Arbetet.

Arbetsmiljöverkets har dock inte med utländsk arbetskraft som är anställda av utländska företag i sin statistik, varför enbart tio personer syns i myndighetens siffror.

Läs mer: Arbetslösheten bland unga ökar

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt