Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Färre flygresor efter flygskatt väntas

Flygskatt väntas leda till färre flygresor..
Flygskatt väntas leda till färre flygresor.. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Transportstyrelsen spår att flygskatten kommer leda till färre flygresor och skriver därför ned sin vårprognos över flygtrafiken, enligt ett pressmeddelande från myndigheten.

Enligt vårprognosen spås antalet avresande flygresenärer öka med 2,6 procent under 2018. I Transportstyrelsens höstprognos var den siffran på 5 procent, eftersom det fortfarande fanns en osäkerhet kring flygskattens införande, enligt pressmeddelandet.

”Vi sänker passagerarprognosen för de närmaste åren. Skälet till det är att det infördes en flygskatt från första april och som förväntas leda till högre biljettpriser”, kommenterar Gunnar Ljungberg, sjö- och luftfartsdirektör på Transportstyrelsen.

Vidare förväntas passagerarutvecklingen, som sträcker sig till 2024 i myndighetens prognos, årligen öka i genomsnitt med 3 procent. Det betyder runt 28,7 miljoner avresande 2024, vilket kan jämföras med ungefär 23,4 miljoner i fjol.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.