Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Färre gifter i barnskorna

03:14. Barnens vinterskor måste stå pall för både slask och kyla. Men det är inte alla modeller som klarar uppgiften, visar Testfaktas test.

Problemet med skadliga perfluorerade ämnen i vinterskor till barn har minskat, visar Testfaktas test. Men fortfarande är det flera ”vattentäta” skor som inte håller tätt.

När Testfakta testade vinterskor i fjol innehöll fem av åtta skor skadliga perfluorerade ämnen. I år hittas kemikalierna endast i ett av nio märken.

– Det är positivt att det blivit en så stor förbättring. Det visar att det går att få bort de här ämnena, även om det är svårt för tillverkarna att kontrollera hela kedjan, säger Bert-Ove Lund, toxikolog på Kemikalieinspektionen. I skorna från Eurosko hittade laboratoriet ämnet PFOA som finns med på EU:s lista över särskilt skadliga ämnen och är förbjudet i Norge. PFOA är både reproduktionsstörande och misstänkt cancerframkallande.

Enligt Tone Lie, CSR-ansvarig på Eurosko, är resultaten överraskande.

– Vi har själva testat en sko från butik som inte gav utslag för PFOA. Vi ser mycket allvarligt på det Testfakta hittat och gör nu vidare utredningar för att komma till rätta med detta.

Foto:

Att Eurosko innehåller PFOA innebär ingen hälsorisk för barnet som använder skorna, så länge hon eller han inte suger på dem. Men förr eller senare hamnar ämnet i naturen, där det kan gå vidare till mat och dricksvatten.

Testfakta lät även undersöka hur bra de olika skorna är på att hålla fötterna varma och torra. Och här visar resultaten att flera modeller inte håller måttet.

Kavats vinterskor som har texten ”vattentät” på foten, blir blöta redan efter knappt 1.700 steg. Din Skos kängor är inte mycket bättre och tar in vatten efter knappt 2.200 steg.

– Det motsvarar bara någon timmes lek i regn eller i blött gräs, säger Stephan Seidl, testledare på Gore footwear laboratory som testat vattentätheten.

En sko som förbättrat sin vattentäthet från tidigare år är Skopunkten. Problemet här är i stället att skorna inte andas över huvud taget. Då är risken att fötterna blir fuktiga av svett inuti och kalla och blöta i alla fall.

Bäst i årets test är skorna från Superfit som får toppbetyg för sin vattentäthet och som dessutom håller värmen länge och andas bra.

När det gäller vattentätheten visar testet att det inte bara är vilken typ av membran som används i skorna som avgör hur bra de håller fötterna torra. Bland de modeller som klarar hela det tuffa vattentäthetsprovet finns skor med både Gore-tex, GT-tex och Sympatex- material.

– Vattentätheten beror mer på hur noga man varit vid tillverkningen och hur väl man lyckats tejpa sömmar och sätta ihop de olika delarna. Vi skar sönder de två skor som hade sämst vattentäthet och undersökte dem och i båda fallen var det vid sömmarna det läckt, säger Stephan Seidl.

DN frågar: Vad är viktigast att tänka på när man köper barnskor?

Foto:

Petter Widmark, 36, egenföretagare, Huddinge: – Att de är vattentäta och slitstarka. De får kosta en del, kvalitet är viktigt – att de håller. Det är onödigt att köpa skor hela tiden.

Foto:

Mural Jolstedt, 29, psykolog, Kungsholmen: – Komfort, de ska sitta bekvämt på barnet. Och funktion, det ska vara varma och bekväma, gärna snygga. Pris är relevant men betalar för en bra sko.

Foto:

Mehri Mir, 33, hållbarhets­ekonom, Kungsholmen: – Att det ska vara bekvämt för barnet. Funktionen, att de är varma och vattentäta på vintern. Jag resonerar inte så mycket kring pris utan köper vad som behövs.

Fakta:Perfluorerade ämnen

Ämnena tillhör de som är absolut mest svårnedbrytbara i naturen. PFOS och PFOA är de vanligaste. PFOS är förbjudet i EU. PFOA är tillsammans med fyra andra perfluorerade ämnen upptaget på EU:s kandidatlista för särskilt skadliga ämnen. Ett förbud har införts i Norge. PFOA bryts inte ned i naturen, är reproduktionsstörande och misstänks vara cancerframkallande.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.