Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-01 07:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/farre-nyproducerade-lagenheter-saljs/

Ekonomi

Färre nyproducerade lägenheter säljs

SBAB:s chefsekonom Robert Boije.
SBAB:s chefsekonom Robert Boije. Foto: Erik Ardelius

Enligt bostadssajten Boolis data syns tendenser till att det säljs färre nyproducerade lägenheter på senare tid och byggbolag talar om hur teckningsgraden i nya projekt faller. 

Direkt Text

Det är möjligt att nästa stödpaket i coronakrisen riktas mot att hålla uppe bostadsbyggandet, det säger SBAB:s chefsekonom Robert Boije till Nyhetsbyrån Direkt. SBAB äger Booli.

– Man ska vara försiktig med att dra allt för långtgående slutsatser på grund av få objekt, men vi tycker oss se en tendens till en rätt stor nedgång i sålda nyproducerade lägenheter. Enligt mina kontakter bland flera byggbolag har teckningsgraden i nya projekt dessutom fallit dramatiskt under coronakrisen, säger han.

Han tillägger att detta kanske inte heller är så konstigt. Är man osäker på vad man får om man säljer sin egen bostad lär många dra sig för att köpa en ny bostad på ritning.

SBAB har själva, liksom andra bedömare, skruvat ned sin prognos för bostadsbyggandet till följd av coronakrisen. Robert Boije tror att detta sjunkande bostadsbyggande kan göra det aktuellt med stödpaket för byggbranschen.

– Det kan bli nästa föremål för krisåtgärder. Om nyteckningen tvärstannar kan byggbolagen inte starta nya projekt. Jag tror att det kan bli aktuellt med någon form av statligt stöd för att se till att bostadsbyggandet inte helt går i stå, när vi redan har en betydande bostadsbrist. Vi vet också att byggsektorn har en stor betydelse för svensk ekonomi, säger han.

Läs mer: Var har du råd att bo? Testa och få svar direkt i DN:s Bostadsguiden