Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Färre unga arbetslösa i Sverige – bättre än EU-snittet

Serveringsjobb vanligt ungdomsarbete. Arkivbild.
Serveringsjobb vanligt ungdomsarbete. Arkivbild. Foto: Adobe Stock

Arbetslösheten bland unga minskar snabbare i Sverige än i EU totalt. Efter att ha legat över medel lade Sverige in en högre växel och landade under maj klart under EU-snittet.

Enligt en ny rapport från ekonomiska samarbetsorganisationen OECD låg arbetslösheten bland unga (under 24 år) i EU på 15,1 procent i maj. Det är en klar förbättring jämfört med totalsiffran för 2017 som låg på 16,9 procent och en minskning med 0,1 procentenhet sedan april.

I Sverige låg ungdomsarbetslösheten på 14,9 procent i maj, jämfört med 17,7 procent för hela 2017. Under årets första månader har ungdomsarbetslösheten i Sverige fortsatt att sjunka men låg i april fortfarande över EU-snittet.

Sedan april har andelen arbetslösa unga i Sverige dock sjunkit 0,7 procentenheter, vilket är klart snabbare än totalsiffran för EU.

Högst ungdomsarbetslöshet inom EU har Grekland, Italien och Spanien med siffror mellan 30 och 40 procent medan Tyskland har den lägsta ungdomsarbetslösheten på strax över sex procent.

Även om det sker från höga nivåer har ungdomsarbetslösheten i Spanien och Italien sjunkit kraftigt sedan 2017.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.