Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-19 18:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/farre-uppsagda-tjansteman-soker-karriarstod/

JOBB & KARRIÄR

Färre uppsagda tjänstemän söker karriärstöd

Det ljusnar för tjänstemännen
Det ljusnar för tjänstemännen Foto: Leif R Jansson/TT

Betydligt färre tjänstemän söker stöd hos TRR, som hjälper uppsagda tjänstemän vidare i karriären. Under perioden juli till september uppmättes det lägsta antalet sökande för kvartalet på 15 år. Samtidigt går fler vidare till en ny sysselsättning, visar statistik från stiftelsen.

Under årets tredje kvartal sökte drygt 1900 personer stöd hos TRR, vilket kan jämföras med samma period 2020, då siffran var 5866. Det innebär en minskning med hela 67 procent.

Många branscher rekryterar nu på nytt efter att pandemin mattats av och återhämtningen tilltagit. Nästan 13 500 tjänstemän har gått vidare till en ny sysselsättning under kvartalet, vilket motsvarar 94 procent.

– Att så många som 94 procent går vidare till en positiv lösning är extraordinärt samtidigt som det ger tydliga signaler på att vi kommer se en mer stabiliserad arbetsmarknad för privatanställda tjänstemän igen, säger Lennart Hedström, vd för TRR i ett uttalande.

Flest tjänstemän har anställts inom handel och försäljning, vilket är den bransch där det också finns flest uppsagda. Fastighets- och byggnadssektorn har anställt näst flest, medan it-sektorn hamnar på en tredje plats. Näst flest uppsagda tjänstemän finns i elektronikindustrin och inom finans, försäkring och ekonomi.

Något färre har under perioden gått vidare till studier jämfört med i fjol. Det är framför allt hälso- och sjukvårdsstudier som lockar tjänstemän, tätt följt av företagsekonomi, handel och administration. Merparten av de som studerar vidare pluggar i ett till två år och väljer en yrkeshögskola.

Att relativt många väljer att studera, trots större efterfrågan på arbetsmarknaden, ser Lennart Hedström som positivt.

– Det underlättar framtida kompetensförsörjning och skapar en sund arbetsmarknad med rörlighet, säger han.

LÄS MER:

Så hittar du drömjobbet – ta reda på vilket yrke som passar dig

Vågade tänka om helt – bytte karriär som 59-åring

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt